Tam Sayılı Doğrusal Programlama Modeli İle Kule Vinç Konumu Ve Malzeme Tedarik Noktasının Belirlenmesinin Projeye Etkisi - BAŞTAN, ŞENER (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
İnşaat projelerinde kule vinçler en önde gelen temel iş makinesidir. Bu iş makinelerinin konumunun belirlenmesi, saha mobilizasyonunun en önemli kısmıdır. Kule vinç, projenin tamamlanma süresini ve maliyetini azaltan en etkili iş makinesidir. Bu nedenle kule vinç konumunun da uygun noktada olması gereklidir. Bu çalışmanın amacı, kule vinç konumunun projede en ideal noktada konumlandırmaya yönelik bir yaklaşım önermektir. Kule vinç konum yerleşiminde yapı ve malzeme tedarik alanlarına göre konumlandırmalıdır. Kule vinçlerin konumu ve tedarik noktasını optimize ederek belirlemek için Pyhton 3.x sürümü yazılımından yararlanılmıştır. Python 3.x yazılımında hazırlanan tam sayılı doğrusal programlama modeli ile kule vinç ve malzeme tedarik noktası optimize edilmiştir. Bu programlama modeli ile en uygun maliyetli kule vinç konumu ve tedarik noktası belirlenmiştir. Önerilen yaklaşımın kule vinç konumu ve tedarik noktasını en ideal şekilde optimize etmiştir. Mevcut projede kule vinçlerin konumu, deneyim ve eğitime dayalı olarak tasarlanmıştır. Kule vinç konumu tam sayılı doğrusal programlama kullanılarak belirlendiğinde mevcut projedeki konumla karşılaştırıldığında zaman ve maliyet kaybının ortaya çıktığı belirlenmiştir. Programlama sonucu oluşturulan yeni konumun mevcut projedeki kule vinç konumlarına göre maliyet bazında % 1.092 tasarruf sağlandığı görülmüştür. Kule vinçler, örtüşen çalışma bölgeleriyle zaman, maliyet ve iş gücü kısıtlamaları altında çalışır. Kule vinçlerin sayısını doğru belirlemek, kule vinç konumu projenin başarısı için önemli bir konudur. Bu sorunun deneyim ve eğitime bağlı olarak çözülmek istenmesi projenin iş gücü kaybına, verimin düşmesine, sürenin uzamasına ve böylelikle maliyetin artmasına sebep olmaktadır.
The Effect of Determining Tower Crane Location and Material Supply Point Using the Integer Linear Programming Model on the Project
Yüksek lisans tezi.
Keywords: İnşaat Proje Yönetimi; Kule Vinç; Pyhton Yazılımı; Optimizasyon; Tam Sayılı Doğrusal Programlama