Kağıt İmalat Sektöründe Tedarikçi Seçiminde Analitik Ağ Süreci Yöntemi - Bilişik, Murat Taha (My University, 2020)
Günümüzde rekabetin giderek artması, işletmeleri tedarikçi seçimi konusunda daha tutarlı ve doğru kararlar vermeleri konusunda zorlamaktadır. Kağıt imalat sektörü de, bu açıdan incelendiğinde özellikle kağıt üretiminin temel hammaddesi olan selüloz çeşitli tedarikçilerden elde edilmektedir. Bunun yanında, tedarikçi seçim kararı hem nitel hem de nicel birçok kriteri ve çok sayıda karar vericiyi içeren karmaşık bir yapıya sahiptir. Ayrıca problemin içerisinde yer alan geri bildirimler ve karşılıklı etkileşimler bulunmaktadır. Bu nedenlerle, bu çalışmada çözüm yöntemi olarak Analitik Ağ Süreci yöntemi tercih edilmiştir. İlgili yöntem kullanılarak, dört farklı alternatif tedarikçi, literatürde bu kapsamda en fazla kullanılan dört kriter (kalite, fiyat, teslimat ve hizmet) ve bu kriterlerin alt kriterleri açısından değerlendirilmiş ve en iyi alternatif seçilmiştir.

Nowadays, the increasing competition is forcing companies to make more consistent and accurate decisions about supplier selection. When the paper production sector is discussed, cellulose which is the main raw material for paper production is obtained from various suppliers. In addition, the supplier selection decision has a complex structure that includes many qualitative and quantitative criteria and a large number of decision makers. By the way, there are feedback and mutual interactions within the problem. For these reasons, Analytical Network Process method has been preferred as a solution method in this study. Using the relevant method, four different alternative suppliers have been evaluated in terms of the four most commonly used criteria (quality, price, delivery and service) in the literature and the sub-criteria of these criteria and the best alternative has been chosen.
Using Analytic Network Process Method To Select The Best Supplier In Paper Production Sector
Keywords: Analitik ağ süreci; Karar verme; Tedarikçi seçimi; Kağıt üretimi; Analytic network process; Decision making; Supplier selection; Paper production