Paternalist Liderlik ve İmposter Sendromu İlişkisinde Mükemmeliyetçiliğin Düzenleyici Rolü - AKBAY, EMİR (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Bu araştırma paternalist liderlik ve imposter sendromu ilişkisinde mükemmeliyetçiliğin düzenleyici rolü bulunup bulunmadığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma nicel bir araştırma deseninde yürütülmüştür. Araştırmada ölçüm sağlamak üzere Clance Sahtekarlık Fenomeni Ölçeği, Frost Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği ve Paternalist Liderlik Ölçekleri kullanılmıştır. Çalışmada farklı sektör ve departmanlarda çalışan 329 birey katılımcı olarak yer almıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizleri IBM SPSS 28.0 İstatistik Paket Programı ve Hayes (2018) PROCESS 4.0 eklentisi Model 1 kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ulaşılan bulgular mükemmeliyetçiliğin imposter sendromunun güçlü bir yordayıcısı olduğunu buna karşın paternalist liderlik ile imposter sendromu arasında anlamlı bir ilişki bulunmadığını göstermiştir. Mükemmeliyetçiliğin, paternalist liderlik ve imposter sendromu ilişkisinde düzenleyici rolüne dair ise herhangi bir bulgu saptanmamıştır. Ortaya konulan bulgular güncel araştırma literatürü ile değerlendirildiğinde, imposter sendromunun örgütsel bağlamda deneyimlenen ancak temelde bireysel ve bilişsel süreçlerle yakından ilişkili bir yapı olduğunu göstermektedir. İmposter sendromunun yapısı gereği barındırdığı özelliklerin kültürel, demografik ve organizasyonel faktörlerden de etkilenebileceği ifade edilebilir.
Keywords: İmposter Sendromu; Mükemmeliyetçilik; Paternalist Liderlik