Dinamik Sistemler Üzerine Mathematica Uygulamaları - Ufuktepe, Ünal; Deniz, Aslı (İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları, 2006)
Teknolojik devrimler ve gelisen bilisim yazilimlari cebirsel sistemlerin uygulama alanlarini genisletmistir. Dinamik sistemler için 1984'ten itibaren Phaser yazilimi yaygin sekilde kullanilirken 1994'te Dynamics kullanilmaya baslanmis 2000'li yillarda ise Mathematica, MatIab, Mathcad v.b. programlar bunlarin yerini almistir. Bu yazilimlar sayesinde dinamik sistemlerin yörüngelerinin elde edilmesi, Lyapunov foksiyonlarinin bulunmasi, periyodik çözümlerin sembolik olarak elde edilmesi, garip çekerler, dogrusalolmayan dinamik sistemlerin kaotik yapilarinin daha iyi anlasilmasi kolaylasmistir. Bu çalismada dinamik sistemlerin temel kavramlari üzerine gelistirmis oldugumuz Mathematica ve webMathematica uygulamalarina yer verdik. Bu uygulamalar sayesinde ögrencilerinin dinamik sistemleri daha iyi kavrayabilecegini ve kendi alanlarinda modellerini gelistirebileceklerini düsünüyoruz.
Keywords: dinamik sistemler; mathematica uygulamaları; dynamical systems; Mathematica applications