AAVSO: Profesyonel ve Amatör Astronomlar Arasındaki Köprü - Menali, Gamze H. (İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları, 2005)
1911 yılında kurulmuş olan The American Association of Variable Star Observers (AAVSO-Amirkan Değişen Yıldız Gözlemcileri Birliği), değişen yıldız gözlemlerine ilişkin veri ve araştırmaları profesyonel ve amatör astronomlar arasında koordine etmektedir. Bu alandaki uzun ve başarılı tecrübesi ve, kuruluşundan bu yana 6000 amatör gözlemcinin katkısıyla oluşturulan 7500’un üzerinde değişene ilişkin 12 milyonu aşkın ve manyetik ortamda saklanan gözlem veri bankasıyla, AAVSO araştırmacılar ve öğrenciler için vazgeçilmez bir kaynak durumundadır. Profesyonel astronomların yeryüzündeki teleskoplarla ya da dünya yörüngesindeki uydulardan yaptıkları gözlemlerin zamanlaması açısından amatörlerin gözlemleri büyük bir rol oynamaktadır. Değişen yıldızların gösterdiği ender parlaklık değişimleri ve nova/süpernova gibi patlama olayları AAVSO’nun zamanında profesyonelleri uyarması sayesinde gözlenebilmiştir. AAVSO verileri ayrıca veri analizi ve teorik modellerin sınanmasında da kullanılmaktadır. AAVSO istek üzerine, gözlem teknikleri hakkında bilgi vermekte, bir gözlem programında olması gereken yıldızları önermekte, okul, astronomi kulübü yada kişisel gözlemcilere ellerindeki olanakları en verimli kullanabilmeleri ve bilime gerçek bir katkı yapabilmeleri için bir gözlem programı oluşturmakta yardımcı olmaktadır. Gözlemci destekleme (Mentorship) programı ile tecrübeli ve öğretmeye istekli gözlemcilerle, değişen yıldız gözlemi yapmaya istekli ve olanakları kısıtlı kişiler bir araya getirilmektedir. Bu çalışmada kuruluşun yapısına, etkinliklerine, değişik çalışma bölümlerine, astronomi dünyasına yaptığı katkılara ve yayınlarına değinilmektedir.

The American Association of Variable Star Observers (AAVSO) is a worldwide, nonprofit, scientific and aducational ornganization of amateur and Professional astronomers who are interested in variable stars. Its purpose is to coordinate, collect, evalute, analyze, publish, and archive variable star observations made largely by amateur astronomers, and to make these observations available to professional astronomers, researchers, and educators. The AAVSO was founded in 1911 at Harvard College Observatory to coordinate variable star observations madde largely by amateur astronomers. In 1954, the AAVSO became an independent, private recearch organization. Today with members in more than 40 countries, over 10 million observations to date, and headquarters in Cambridge, Massachusetts, USA, it is the world’s largest association of variable star observers in existence. Membership in the AAVSO is open to anyone interested in variable stars and in contributing to the support of valuable research. Since Professional astronomers have neither the time nor the telescopes needed to gather data on the brightness changes of thousands of variables, amateurs have been making a real and useful contribution to science by observing variable stars and submitting their observations to the AAVSO International Database. Observations of most types of variable stars are coordinated and publised by the Director and the technical staff at AAVSO headquarters. Observing for certain types of stars is coordinated outside of AAVSO headquarters, under the authority of the AAVSO director.
Keywords: Astronom; Astronomer; Profesyonel Astronom; Professional Astronomers