Üretim ve İş Sırrının Haksız Rekabete Konu Olması ve Yaptırımları - Bağrıaçık, Safiye Nur (İstanbul Kültür Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Hukuk Anabilim Dalı / Özel Hukuk Bilim Dalı, 2016)
Üretim ve iş sırrı kavramı ile korunması ekonomik hayatın devamlılığı için oldukça önemlidir. Özellikle de bilginin öğrenilmesinin ve başkalarına aktarılmasının günümüzde çok daha hızlı bir şekilde yapıyor olması üretim ve iş sırrı niteliği taşıyan gizli bilgilerin korunmasının gerekliliğini gözler önüne sermektedir. Bu amaçla, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda haksız rekabete ilişkin hükümlerde üretim ve iş sırrın korunmasına ilişkin düzenlemelere yer vermiştir. Türk Ticaret Kanunu dışında 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu, 4857 sayılı İş Kanunu, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu gibi pek çok düzenleme de üretim ve iş sırrının korunmasına ilişkin hükümler bulunmaktadır. Türk Ticaret Kanunu m.55/1 b-3 ile 55/d bendinde, üretim ve iş sırrının ifşa edilmesi ele geçirilmesi ile gizlice ve izinsiz olarak ele geçirdiği veya başkaca hukuka aykırı bir şekilde öğrendiği bilgileri ve üretenin iş sırlarını değerlendiren veya başkalarına bildiren haksız rekabete sebebiyet vereceği düzenlenmiştir.
The Fact That the Subject of Manufacturing and Business (Trade) Secret Unfair Competition and Sanctions
The protection of business secrets and manufacturing concept is very important for the continuity of economic life. Especially reveals the necessity of knowledge and learning of the others today transferred much more quickly so confidental information must be protected. To this end, Turkish Commercial Code Nr. 6102 provisions relating to unfair competition, which took place regulations governing the protection of manufacturing and business secrets. Turkish Commercial Code except for Turkish Code of Obligations Nr.6098, Labour Code Nr.4857, Civil Procedure Law Nr. 6100, Capital Market Law Nr.6362 and Turkish Penal Code Nr.5237 the provisions relating to the protection of many regulations in the manufacturing and business secrets, such as the are available. Turkish Commercial Code Article 55/1 b-3 and Article 55/d in production and with the seizure of disclosure of manufacturing and business secrets and without permission are seize or otherwise unlawful manner learned the information and evaluate the business secrets of producing or unfair competition informing others it is arranged to cause
Keywords: Ceza Yaptırımı; Criminal Penalty; Endüstriyel Casusluk; Industrial Espionage; Gizli Bilgi; Secret Information; Gizlilik; Privacy; Gizliliğin İhlali; Breach of Confidentiality; Haksız Rekabet; Unfair Competition; Sır; Secret; Yaptırımlar; Sanctions