Kerküklü Seyyid Şükrî Dîvânı (Notlandırılmış metin-inceleme) - Yalçınkaya, Yağız (İstanbul Kültür Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı / Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı, 2019)
"Kerküklü Seyyid Şükrî Dîvânı (Notlandırılmış Metin-İnceleme)" başlıklı tez çalışmamız 19. yüzyılda Kerkük'te yaşamış olan Seyyid Şükrî ve divanı üzerinedir. Çalışma giriş kısmı, üç ana bölüm ve sonuç bölümünden oluşmaktadır. Giriş kısmında şairin yaşadığı dönem ve coğrafyanın edebî durumu ele alınmıştır. Birinci bölümde şairin hayatı ve eseri işlenmiştir. Şairin hayatı hakkında kaynaklardaki kısıtlı bilgiler ile birlikte eserinden ulaşılan veriler ortaya konmuştur. Daha sonra eseri tanıtılarak eserin şekil, tür, vezin, kafiye incelemeleri yapılmıştır. Şairin edebî kişiliğinin ele alındığı ikinci bölümde dil ve üslup özellikleri üzerine durulmuştur. Üçüncü bölümde divan metni notlandırılarak çeviri yazı ile aktarılmıştır. Sonuç kısmı ve notlandırma listesi ile birlikte çalışma tamamlanmıştır.

This thesis titled "Diwan of Seyyid Sukrî from Kirkuk (Annotated Text-Analysis)" is about Seyyid Şükrî and his diwan, who lived in Kirkuk in the 19th century. The study entry consists of three main sections and a conclusion section. In the introduction part, the literary state of the poet's period and geography were discussed. In the first chapter, the life of the poet and his work have been handled. The data about the poet's life, along with the limited information in his sources, were revealed. Later, his work was introduced and verse, genre, rhythm and rhyme studies of the work were done. In the second chapter, which focuses on the poet's literary personality, the language and style features are emphasized. In the third chapter, diwan text was graded and transcribed in translation. The study have been completed with the result section and the grading list.
Diwan of Seyyid Sukrî From Kirkuk (Annotated text-analysis)
Keywords: Seyyid Şükrî; Divan; 19. Yüzyıl; Kerkük; Seyyid Şükrî; Diwan; 19th Century; Kirkuk