BPSK İşaretler için Gözü Kapalı Kaotik SNR Kestirici - Tekbaş, önder Haluk (İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları, 2006)
İkili evre kaydırma anahtarlamalı ( BPSK ) işaretlerin toplanır beyaz Gauss gürültülü ( AWGN ) kanaldan iletiminde işaret-gürültü-oranı ( SNR ) değerinin kaotik bir yöntemle kestirimi gerçekleştirilmiştir. Yöntemin kaotik olarak sınıflandırılmasının gerekçesi; işaret işleme teknikleri arasında bir kırılca boyut hesaplama metodunun yer almasıdır. Geniş bir SNR aralığında sentezlenmiş gürültülü BPSK işaretlerden oluşan bir öğrenme bir de test kümesi hazırlanmıştır. Öğrenme kümesi yardımıyla, BPSK işaretlerin SNR değerleri ile kırılca boyut değerleri arasında bir polinom bağlantısı kurulmuş ve test kümesindeki işaretlerin SNR değeri bu bağıntı yardımıyla kestirilmiştir. Yöntemin başarımı ‘’ ortalama karasel hatanın karekökü ‘’ ve ‘’ yanlılık ‘’ ölçüt alınarak yazılı dizinde rapor edilen bir başka SNR kestirim yönteminin başarımı ile kıyaslanmıştır.

A signal-tnoise ratio (SNR) estimation technique is realized for binary phase shift keying (BPSK) signals in real additive White Gaussian noise (AWGN) uing a chaotic approach. Teh approach is classified as cahotic because of teh fact that it exists a fractal dimension calculation method among teh signal processing techniques used in the study. Both a Jearning and a test set of noisy BPSK signals are synthesized in a wide SNR range. A polynomial relation is establihed between SNR and fractal dimension values of BPSK signals with teh help of the learning set and teh SNR values in test signals are estimated using this relation. The performance of the method is compared to taht of another SNR estimator published in the literatüre using “the root mean square eror” and “the bais” as performance metrics.
Keywords: SNR kestirimi; kaotik işaret modelleme; SNR estimation; chaotic signal modelling