Enerji Üretim, Dağıtım ve Kullanımında şIrketlerin Rolü ve Devletin Yetki Sınırları - GEZER, REŞAT DOĞUKAN HAZER (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
Enerjinin insan kullanımına ilk girişinden itibaren farklı alanlarda kulanım görmüştür. Bu kullanım eski çağlarda ilk olarak hidrolik ve jeotermal enerji kullanımı olarak görünürken daha sonralarda buhar ve termal enerji olarak ilerlemesine devam etmiştir. Elektrik enerjisinin geniş kitlelerce kullanılmaya başlaması ise küresel anlamda gerçekleşen değişimin hızını arttırmıştır. Elektrik enerjisinin yayılması ile beraber enerjinin üretilmesi, kullanıma arzı ve son kullanıcıya ulaştırılması konusunda kimlerin rol alacağı, devletin, enerjinin geçtiği bu aşamalarda ne şekilde müdahil olacağı sorusu ortaya çıkmıştır. Zamanla Washington Konsensüsü gibi neo liberal yaklaşımlar sergilense de günümüzde yaşanan Ukrayna – Rusya savaşında açıkça görüldüğü üzere enerji konusu sadece ekonomik değil aynı zamanda ülkelerin güvenlikleriyle de bağlantılıdır. Bu çalışmada enerji üretimi, dağıtımı ve son kullanıcıya ulaştırılması konusunda getirilen hukuki düzenlemeleri inceleyecek ve devletin bu konuda sahip olduğu yetkilere değineceğiz.
The Role Of Companies İn Energy Production, Distribution, And Utilization And The Limits Of State Authority
Doktora tezi.
Keywords: Enerji Üretimi; Enerji Dağıtımı; Enerji Hukuku; EPDK; Washington Konsensüsü; Neo Liberalizm