İş Şartlarına Uymamak Suretiyle Haksız Rekabet - GÜLDÜ, ALEYNA (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Ticari faaliyetlerin adil bir rekabet ortamında sürdürülebilmesi için daima kurallara ihtiyaç duyulmuştur. Güvenilir bir piyasa düzeni bütün kamunun menfaatinedir. Bu nedenle bütün katılanlar lehine dürüst ve bozulmamış bir rekabet ortamının sağlanması adına birtakım hukuki düzenlemeler getirilmiştir. İlgili düzenlemelerden biri de çalışmamızın konusunu oluşturan iş şartlarına uymamak suretiyle haksız rekabetin önlenmesidir. Buna göre rakiplerin de uymakla yükümlü olduğu, ihlali halinde piyasanın olumsuz etkilendiği, kanundan veya sözleşmeden kaynaklanan ya da meslek dalı ile çevrede olağan olan kurallar iş şartı sayılmaktadır. Rakiplerinin aksine iş şartını ihlal ederek piyasada avantajlı bir konum elde etmeyi hukuk düzeni yasaklamıştır. Günümüz koşullarında birçok sektörde sayısız iş şartının bulunduğu ve bunlara her geçen gün bir yenisinin daha eklenme ihtimalinin olduğu düşünüldüğünde, çalışma konumuzun çok geniş bir uygulama alanı bulacağı ve daima güncelliğini koruyacağı açıktır. Bu nedenle iş şartlarına uymama halinde başvurulabilecek hukuki yolların uygulamada daha etkin bir şekilde kullanılabilmesine dikkat çekmek hedefiyle eldeki çalışma yapılmıştır. Literatürde bu konunun bağımsız şekilde üzerinde duran çalışma sayısının azlığı gerekçesiyle bu konu seçilmiş ve diğer çalışmalardan farklı şekilde ele alınmıştır. Çalışmamızın temel amacı iş şartı kavramının tanımı ve kapsamının ortaya konulması ile hangi unsurların mevcudiyeti durumunda TTK m. 55/f.1 e bendi anlamında iş şartlarına uymamak suretiyle haksız rekabetin gündeme geleceği ve bu hallerde başvurulacak başta hukuki olmak üzere, cezai ve mesleki yolların neler olduğunun ortaya koyulmasıdır. Bu çerçevede haksız rekabet hükümlerine dair genel bilgilere kısaca değinildikten sonra, haksız rekabet hallerinden olan iş şartlarının ihlali detaylı şekilde incelenmiş, ardından bu halin varlığında başvurulabilecek yollar; hukuki, cezai ve mesleki sorumluluk boyutlarıyla irdelenmiştir. Çalışma konumuz doktrin ve içtihatlar çerçevesinde değerlendirildiğinden eldeki çalışmanın hem literatüre hem de uygulamaya katkı sağlayacağı kanaatindeyiz.
Keywords: Haksız Rekabet; İş Şartlarının İhlali; Rekabet Hukuku