Örgütsel Sessizlik İle Örgütsel Bağlılık Arasındaki İlişkide Algılanan Örgütsel Desteğin Aracı Etkisi - AYDIN, SEREN (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
Bu araştırmanın amacı örgütsel sessizlik, örgütsel bağlılık, algılanan örgütsel destek değişkenlerinin birbirleriyle ilişkilerinin; örgütsel sessizliğin örgütsel bağlılık üzerindeki yordayıcı etkisinin; algılanan örgütsel desteğin iki değişken arasındaki ilişkide aracı etkisinin incelenmesidir. Bu doğrultuda Demografik Bilgi Formu, Örgütsel Sessizlik, Örgütsel Bağlılık ve Algılanan Örgütsel Destek ölçekleri kullanılarak 385 katılımcıdan veri toplanmış; verilerin analizinde SPSS 26.0 kullanılmıştır. Korelasyon analizi sonucunda örgütsel sessizlik ile örgütsel bağlılık ve algılanan örgütsel destek arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu; örgütsel bağlılık ile algılanan örgütsel destek arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Regresyon analizleri sonucunda örgütsel sessizlik ve kabullenici sessizlik alt boyutunun örgütsel bağlılık üzerinde negatif yönde ve anlamlı bir yordayıcılığı olduğu tespit edilmiştir. Aracı etki analizi ile örgütsel sessizlik ve örgütsel bağlılığın ilişkisinde algılanan örgütsel desteğin aracı etkisinin anlamlı olduğu; ancak örgütsel sessizliğin örgütsel bağlılık üzerindeki doğrudan etkisinin hala anlamlı olmaya devam etmesi sebebiyle kısmi bir aracı etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen bulgular tartışılmış, araştırmanın sınırlılıklarından bahsedilmiş, örgütler ve ilerideki çalışmalar için önerilere yer verilmiştir.
The Mediating Effect of Perceived Organizational Support in the Relationship Between Organizational Silence and Organizational Commitment
Yüksek lisans tezi.
Keywords: Örgütsel Sessizlik; Örgütsel Bağlılık; Algılanan Örgütsel Destek