Green Island Gözlemevi - Öğmen, Yenal (İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları, 2005)
Adım Yenal Öğmen. Matematik ve Bilgisayar öğretmeniyim. Central Lancashire Üniversitesinden (Preston /İngiltere) Astronomi alanında üniversite sertifikası sahibiyim. Astronomical League topluluğu üyesiyim. Dört yıldır Meade ETX125 teleskobuyla gözlem yapmaktayım. Bugüne kadar yaptığım Ay ve çift yıldız gözlemleriyle Astronomical Legue Lunar Clup ve Double Star Clup ve Double Star Clup sertifikalarını aldım. Şu an Messier Clup sertifikası için Messier çizimlerini gözlemlemekteyim. Aynı zamanda ALPO için Ayda ’ki parlak ışın gözlemleri AAVSO için ise değişen yıldız gözlemleri yapmaktayım. Haftada genellikle üç gece gözleme çıkmaktayım. Gözlem yerim evimin bahçesine yaptırdığım GREEN ISLAND gözlem evidir. Gözlemevi yapma düşüncesi esas olarak teleskop ve gerekli malzemelerin her gözlem için yeniden gözlem yerine taşınması zorunluluğunun yarattığı sorunlardan ortaya çıkmıştır. Yapımına Temmuz 2004’te başlanan ve Şubat 2005’te biten gözlem evi Kuzey Kıbrıs’ın Geçit kale köyünde bulunmaktadır. Gözlemevi beton bloktan yapılmış silindirik duvar üzerine oturtulmuş ahşap kubbeden oluşmaktadır. U-kirişinden yapılmış ray üzerine oturmakta olan kubbe el yardımı ile hareket etmektedir. İleride daha büyük çaplı bir teleskop ve CCD kamerayla sahip olmayı planlıyorum. Sabit ayak üzerine oturtmayı düşündüğüm bu teleskopun hareketlerimden kaynaklanacak ufak titreşimlerden etkilenmemesi için zeminin ortasında zeminden izole edilmiş beton kısıma dört parça cıvata gömülmüştür. Astronomi alanında daha ileri üniversite sertifikaları için eğitim almak ve gözlem tecrübemi artırarak astronomiye katkıda bulunacak gözlemler yapmak gelecekle ilgili planlarım arsındadır.

My name is Yenal Ögmen. I'm a teacher of Mathematics and Computer. I own a University Certificate in Astronomy in the University of Central Lancashire, Preston, UK. I'm a member of Astronomical League. I've been doing observations for four years with Meade ETX125 telescope. Up to now, I've taken Astronomical League Lunar Club and Double Star Club certificates by doing Moon and Double Star observations. Currently I'm observing Messier objects for the Messier Club certificate. At the same time, I'm observing Bright Lunar Rays for ALPO and Variable stars for AAVSO. I do observations about three nights a week. My observation site is the observatory I've built in my house's backyard, Green Island Observatory. The need for building the observatory has risen due to the difficulties faced with when carrying all the stuff each time needed for the observation. The observatory, which was built between the July 2004 and February 2005, is situated in Geçitkale, Northern Cyprus. The observatory is formed from cylindrical concrete walls and a wooden dome situated on its top. The dome, which is mounted on a U-joist ray, is moved manually. I'm planning to have a bigger aperture telescope and a CCD camera. In order to prevent the small vibrations caused by my movements while observing, j-bolts are fixed in an isolated concrete part in the centre of the floor. The telescope will be mounted on a pier, which will be set on j-bolts. My future plans are, to get more educated by having the advanced university certificates in Astronomy and to develop observational experiences and to do observations to contribute the Astronomy.
Keywords: Green Island Gözlemevi; astronomi; astronomi eğitimi; Green Island Observatory; astronomy; astronomy education