Tarihsel süreç içindeki melodramın dünya sineması üzerindeki etkisi ve Türk-İtalyan sinema anlayışındaki yeri - Bayol, Serap (İstanbul Kültür Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / İletişim Tasarımı Anabilim Dalı / İletişim Tasarımı Bilim Dalı, 2013)
Bu çalışmanın konusu tarihsel süreç içerisinde melodramın doğuşunu ve ülkemiz sineması içerisinde konumlandığı yeri örneklerle ortaya koymaktadır. Melodramın tanımı, doğuş hikayesi ve yapısal özellikleri incelenmekte melodramın diğer sanat dalları ile etkileşimi ve son olarak sinemaya olan yolculuğu ele alınmaktadır. Türk sinemasındaki kullanılan melodramın hangi sosyolojik ve kültürel süreçlerden geçtiğini, Dünya sinemasından ne şekilde etkilendiğini anlatmaktadır. Melodram türünün Yeşilçam'ı ele geçirdiği 1960-1975 yılları yoğunlukla işlenmiş ve o döneme ait Yeşilçam filmlerinden örnekler verilmiştir. Aynı zamanda melodramın günümüz dizi ve filmlerini etkisine alış biçimini, popülerizmini yıllar geçmesine rağmen kaybetmemesini de konu almıştır. Savunulan düşünce açısından İtalyan kültürüne değinilmiş, Türk ve İtalyan kültürü arasındaki benzerlikler ortaya konulmuştur. Tez, Türk sineması ile İtalyan sineması arasındaki benzerliklerden bahseder. Bu kültürel benzeşmenin kaynaklarına inip iki ülkede aynı zamanlarda çekilen filmlerin ortak noktalarını konu alır.

This study indicates the origin of melodrama in historical process and the place where it located in our country with the examples. Defination of melodrama, the story of its birth, its structural properties and its interaction with other fiels of art have been resourched and finally its journey to filming has been discussed. It tells us about which sociologic and cultural process the melodrama used in Turkish Cinema gone trough and how it is influenced by World Cinema. The years between 1960-1975 when melodrama captured "Yeşilçam" have been intensively treated and the films that are belong to that era have been given as examples. Furthermore it considers the way melodrama has influenced today's series and movies and how it hasn't lost interest over the years. In the aspect of the opion that is defended it mentions about Italian culture and the similarities between Turkish and Italian culture have been presented. The thesis deals with the similarities of Turkish and Italin filming. It's about the films that are shooted at about the same time in two countries by retracing this cultural likeness.
The impact of melodrama on world cinema in historical process and its place in the concept of Turkish-Italian filming
Keywords: Radyo-Televizyon; Melodram; Sinema; Yeşilçam; Dünya Sineması; İtalyan Sineması; Tarihsel Süreç; Radio and Television; melodrama; Cinema; World Cinema; Italian Cinema; Historical Process