Titanların Öfkesi Filminin Filmsel Anlatı Açısından Çözümlemesi - Bolat, Reyhan (İstanbul Kültür Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / İletişim Tasarımı Anabilim Dalı / İletişim Tasarımı Bilim Dalı, 2016)
Titanların Öfkesi' filminin filmsel anlatı çözümlemesi" adlı Yüksek Lisans Tezi beş bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, Yunan Mitolojisi'ne yer verilerek; Yaratılış mitosu (Evren ve Tanrıların Doğuşu) ve Titanların Tanrılarla olan savaşları anlatılacaktır. Bu bölüm hem Titanların Öfkesi filminin mitolojiye dayanarak genel bir çerçevesinin oluşturulmasını sağlayacak, hem de çalışmayı tarihsel bağlamda ilişkilendirecektir. İkinci bölümde, Masalın Biçim Bilimi ile Filmsel anlatı çözümlemesinin içeriği ve yöntemleri açıklanarak Titanların Öfkesi filminin anlatı yapısı ortaya koyulacaktır. Diğer bölümlerde ise Vladimir Yakovlevich Propp'un Masal Çözümlemesinde Uyguladığı 31 İşlev ve 7 Eylem Alanı ve Kahramanı hakkında kısa bilgiler yer alırken, filmsel anlatı açısından çözümlenmesine yer verilecektir. Son bölümde ise Titanların Öfkesi filminin Vladimir Yakovlevich Propp'un masalın biçimbilimi ve filmsel anlatı yöntemiyle çözümlenmesi açıklanmaya çalışılacaktır.
Analysing 'Wrath of Titans' with Regard to Filmic Narration
The master's thesis named "Analysing 'Wrath of Titans' with regard to Filmic Narration" consists of five parts. In the first part, Creation Myth (The Birth of Cosmos and Gods) and the wars of titans with Gods are going to be given with the reference of Greek Mythology. This part will both deliver a general picture of the Wrath of Titans with the basis of mythology and also give the relations of the thesis with the historical context. In the next part, narration structure of the film is going to be studied by explaining the context and methods of the filmic narration analysis and the morphology of tale. In the other parts of the master's thesis, there are some short information about Vladimir Yakovlevich Propp's 31 Functions and 7 Spheres of Action he applied in tale analysis, and the analysis with regard to the filmic narration. In the last part, how to anaylse the Wrath of Titans with Vladimir Yakovlevich Propp's tale morphology and filmic narration methods is going to be another issue.
Keywords: Masal; Propp; Yunan Mitolojisi; Titanların Öfkesi; Tale; Greek Mythology; Wrath of Titans