Hassas Nitelikli Kişisel Verilerin Korunamamasından Doğan Tazminat Sorumluluğu - MİZANOĞLU, ABDULKADİR (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
Günümüzde bilim ve teknoloji dünyasındaki gelişmeler, internet kullanımının yaygınlaşması ve elektronik haberleşmenin kolaylaşması gibi imkânları sunarken beraberinde veri işleme faaliyetlerinin çeşitlenmesi ve artmasına da sebep olmuştur. Kişisel verilerin korunmasında en etkili yöntem verilerin hiç işlenmemesi iken gelinen noktada verilerin adeta modern dünyanın metası olarak işlem görüyor olması amaçlanan korumadan uzaklaşılması riskini doğurmaktadır. Bu kapsamda gerek uluslararası hukukta gerekse de ulusal mevzuatımızda düzenlemeler hayata geçirilmiş, amaçlanan korumanın sağlanması için yasal zorunluluklar getirilmiştir. Söz konusu düzenlemelere uyulmadığında devreye girecek olacak idari, cezai ve hukuki yaptırım mekanizmaları öngörülmüştür. Çalışmada öncelikle birinci bölümde kişisel verinin tanımı, unsurları ve hukuki niteliği hakkında bilgi verilmiş, akabinde konunun daha iyi anlaşılabilmesi açısından kişisel verilerin korunması hukukunda önem arz eden kavramlar tanımlanmış ve temel ilkeler irdelenmiştir. İkinci bölümde ise, kişisel verilerin temeli olarak değerlendirilebilecek hassas nitelikli kişisel veriler ve hassas nitelikli kişisel verilerin işlenme şartları ele alınmıştır. Üçüncü bölümde hassas nitelikli kişisel verilerin hukuka aykırı işlenmesi neticesinde ortaya çıkan zararın tazminin nasıl ve ne şekilde olabileceği hususu açıklığa kavuşturulmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak çalışmada, hassas nitelikli kişisel verilerin hukuka aykırı olarak işlenmesi neticesinde gündeme gelecek olan tazminat sorumluluğunun somutlaştırılması, böylece kişisel verileri ihlal edilen ilgilinin kişinin gerçek anlamda korunması için çözüm odaklı bakış açısı geliştirilmesi hedeflenmiştir.
Compensation Liability Arising From Failure to Protect Sensitive Personal Data
Yüksek lisans tezi.
Keywords: Kişisel Veri; Hassas Nitelikli Kişisel Veriler; Veri İşleme Faaliyeti; Tazminat; Özel Hukuk Sorumluluğu