Kentsel Mekân Aydınlatması Konusunda Araştırma: İstanbul Boğazı Bölgesinde Örnek Olay İncelemesi - Kutlu, Rana; Manav, Banu (My University, 2015)
Şehir aydınlatması insanların estetik algısını etkilemekte ve insanların yaşam kalitesini güzelleştirmektedir. Aynı zamanda, şehrin gelişimine katkıda bulunabilir, şehrin itibarını artırabilir ve politika, ekonomi ve kültür üzerinde de derin bir öneme sahiptir. İyi bir aydınlatma tasarımı şehrin kültürünü ve karakteristik özelliğini gözler önüne serebilir ve cazibeli bir ışık dünyası yaratabilir. İstanbul dünyanın en önemli kültür, tarih ve ticaret merkezlerinden biridir. Bu örnek olay incelemesinde, İstanbul’da İstanbul Boğazı boyunca bulunan tarihi ve modern bölgeler aydınlatma planının aydınlatma ana planı kapsamında bir “tasarım aracı” olarak değerlendirilmesi suretiyle ele alınacak ve analiz edilecektir. Aydınlatma analizi için şehrin sembolik karakteristik özelliklerine sahip olması açısından İstanbul Boğazı bölgesi seçilmiştir. Aydınlatma planı “bütünsel tasarım yaklaşımı” doğrultusunda analiz edilecektir. Bu bakış açısından hareketle, aydınlatma planı kentin dış mekân ortamının tüm bileşenlerini içermeli, gecenin önemini en üst düzeye çıkarmalı ve olası tüm ters etkileri en aza indirmelidir. Kentsel aydınlatma koşulları bir kontrol listesi yoluyla analiz edilecek ve kullanıcıların tercihleri bir anket formu yoluyla değerlendirilecektir.
Keywords: Aydınlatma Haritalaması; Görsel Kültür; Kentsel Kimlik; İstanbul - İstanbul Boğazı