Comparative analysis of health and safety management implementations in construction projects based on industry standards applications: Case studies of Turkey and Afghanistan - Azhar, Masihullah (İstanbul Kültür Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı / Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı, 2020)
İnşaat sektöründe, sağlık ve güvenlik standartlarının ve yönetmeliklerinin geliştirilmesi, faaliyetlerin doğası ve geçmişte yaşanan yüksek olay ve ölüm oranları nedeniyle ortaya çıkan yüksek riskler sonucunda ortaya çıkan en büyük başarılardan biridir. Mevcut araştırmanın amacı, seçilen inşaat organizasyonları için, işletme alanı ve bağlılığının getirdiği standartlara göre bir uygunluk değerlendirmesi yapmaktır. Çalışma amacının yerine getirilmesi için, ISO ve OSHA tarafından uluslararası standartlara dayalı bir sağlık ve güvenlik değerlendirme kontrol listesi geliştirilmiştir. Kontrol listesi dört ana bölümden oluşmaktadır: operasyonel veriler, sağlık ve güvenlik kayıtları, sağlık ve güvenlik planı ve sağlık ve güvenlik gereksinimlerinin uygulanması. Sağlık ve güvenlik kontrol listesini kullanan değerlendirme iki firmaya uygulanır: biri Türkiye'de, diğeri Afganistan'da. Veriler, saha ziyaretlerine ek olarak firmalar tarafından sağlanan dokümantasyon ve veriler temel alınarak toplanmaktadır. Değerlendirmenin sonuçları, Türk firmasının daha iyi sağlık ve güvenlik kayıtları ve sağlık ve güvenlik gerekliliklerinin uygulanmasını gösterdiğini, Afgan firmasının ise biraz daha iyi bir sağlık ve güvenlik planına sahip olduğunu göstermektedir. Türk ve Afgan firması için kesin puanlar sırasıyla 132 (Kabul Edilebilir) ve 119 (zayıf) olmuştur. Çalışmanın bulgularına dayanarak, her iki firmaya da projelerinde sağlık ve güvenlik planlama ve uygulamalarını ve daha sonra kayıtlarını geliştirmeleri için önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Kelimeler: Sağlık ve güvenlik değerlendirmesi; ISO; OSHA; Türkiye; Afganistan

In the construction industry, the development of health and safety standards and regulations is one of the greatest achievements, which emerged as a result of the high risks imposed by the nature of the activities and the high incident and fatality rates experienced in the past. The aim of the current research is to perform a compliance assessment for selected construction organizations based on the standards that imposed by its operation area and affiliation. For the fulfilment of the study aim, a health and safety assessment checklist is developed based on international standards by ISO and OSHA. The checklist consisted of four main sections: operational data, health and safety records, health and safety plan, and implementation of health and safety requirements. The assessment using the health and safety checklist is applied to two firms: one firm in Turkey and one firm in Afghanistan. Data is collected based on provided documentation and data by the firms, in addition to site visits. The results of the assessment show that the Turkish firm demonstrated better health and safety records and implementation of health and safety requirements, while the Afghani firm had a slightly better health and safety plan. The final scores for the Turkish and Afghani firm were 132 (Acceptable) and 119 (weak), respectively. Based on the findings of the study, recommendations were provided for both firms to enhance their planning and implementation of health and safety on their projects, and subsequently their records. Keywords: Health and safety assessment; ISO; OSHA; Turkey; Afghanistan
Sanayi standartları uygulamalarına dayalı inşaat projelerinde sağlık ve güvenlik yönetimi uygulamalarının karşılaştırmalı analizi: Türkiye ve Afganistan örneği
Keywords: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği; Industrial and Industrial Engineering