Turkey's European Union Candidature and The Issue of Democratic Reform - Rumford, Chris (İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları, 2002)
Demokrasi ve insan hakları genellikle Türkiye'nin AB'ne üyeliğinde engel olarak algılanmaktadır. Müktesabata Uyum için Ulusal Programın son basımı Türkiye'nin Kopenhag siyasi kriterlerine uymakta direndiğine ilişkin endişeleri giderecek pek fazla bir şey ortaya koymamaktadır. Türkiye'nin yerel demokratik normlarını AB'ninkilerle uyumlaştırmada gelişme kaydetmemesinin siyasi elitler arasındaki ayrılık ve bölünmelerden kaynaklandığı iddia edilmektedir.
Keywords: Acquis Communautaire; Copenhagen Criteria; European Union; Human Rights; Müktesebatı; Kopenhag Kriterleri; Avrupa Birliği; İnsan hakları