Markanın hükümsüzlüğü ve hukuki sonuçları - Sekmen, Orhan (İstanbul Kültür Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Özel Hukuk Anabilim Dalı, 2013)
Bu çalışma, markanın hükümsüzlüğü ve hükümsüzlüğün hukuki sonuçlarını mukayeseli hukukla karşılaştırmak suretiyle incelemeyi amaçlar. İnceleme 3 bölüm-den oluşmaktadır. ?Marka kavramı ve benzer kavramlarla karşılaştırılması? başlıklı birinci bölümde: Markanın tarihçesi ve marka hakkındaki hukuki gelişmeler, teori-ler, markanın iktisabına ilişkin sistemler, markanın tanımı, türler, işlevi ve sınıfları ile markanın benzer kavramlarla karşılaştırılması konuları; ?markanın Hükümsüz-lük Halleri? başlıklı ikinci bölümde: Hükümsüzlük ve iptal kavramları, mutlak ret nedenleri, nispi ret nedenleri ve markanın tescil edilmesinden sonra ortaya çıkan di-ğer hükümsüzlük nedenleri ile KHK da öngörülmemesine rağmen, Tasarıda düzen-lenen ve bizce de hükümsüzlük nedeni olarak kabul edilmesi gereken bazı haller; Hükümsüzlük davası ve hükümsüzlüğün hukuki sonuçları? başlıklı üçüncü bölümde ise: hükümsüzlük davasının niteliği ve özellikleri, tarafları, deliller ve değerlendiril-mesi ile resen araştırma sorunu ve hükümsüzlük kararının etkileri ayrıntılı olarak incelenmiş ve gerekli değerlendirmeler yapılmıştır.
The invalidity of trademark and legal consequences
This study aims at examining the invalidity of trademark and legal conse-quences of invalidity through comparative law. The study is divided into three chapters. The first chapter with the heading of ?Trademark Concept and It?s Comparison with Similar Concepts? reviews the history of trademark and legal evolution of trademark, theories, trademark acquisition systems, definition of trademark, types of trademark, functions and classifications and comparison of trademark with similar concepts; then, the second chapter with the heading of ?Reasons of Invalidity of Trademark? reviews the concepts of invalidity and annulment, absolute refusal reasons, relative refusal reasons and other reasons that can appear after registration of trademark and many reasons, in our opinion, that should be accepted as reasons for invalidity despite those are not foreseen in Decree Law, many further reasons for annullment that are stated in Draft Law as we also share the same opinion; while, finally, the third chapter with the heading of ?Suit of Invalidity and Legal Consequences of Invalidity? reviews in detail, the nature of suit of invalidity and its properties, the parties, proofs and its as-sessment, court?s duty of ex-officio assessment, and effects of court verdict for invalidity. Then, necessary evaluations were made at the end of the study.
Keywords: Hukuki işlemler; Legal processes; Hukuki sonuç; Judicial conclusion; Hukuksal korunma; Legal protection; Hükümsüzlük; Nullity; Marka; Brand; Marka tescili; Regitration of trademark; Ticaret Hukuku; Commercial Law; Türk Ticaret Hukuku; Turkish Commercial Law