Çalışanların Psikolojik Sermayesi ile İyi Oluşu Arasındaki İlişkide Duygu Düzenlemenin Aracı Rolü - BİÇER, AYŞENUR (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Bu araştırmanın amacı, çalışanların psikolojik sermaye düzeylerinin iyi oluşları üzerindeki etkisini incelemek ve duygu düzenleme stratejilerinin bu ilişkideki rolünü değerlendirmektir. Bu bağlamda, bilişsel yeniden değerlendirme ve baskılama, duygu düzenleme literatürü doğrultusunda iki temel strateji olarak ele alınmıştır. Araştırma nicel araştırma deseninde yürütülmüş; veriler farklı sektör ve departmanlarda çalışan toplam 376 katılımcıdan anket yöntemiyle toplanmıştır. Verilerin analizinde regresyon temelli aracılık analizleri uygulanmış ve analizler SPSS programında PROCESS Makro kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Ayrıca psikolojik sermaye, iyi oluş ve duygu düzenleme stratejilerinin demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığı karşılaştırma analizleriyle incelenmiştir. Bulgular, psikolojik sermayenin çalışanların iyi oluşları üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Psikolojik sermaye ile bilişsel yeniden değerlendirme arasında pozitif yönlü bir ilişki bulunurken, baskılama stratejisiyle anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Benzer şekilde, bilişsel yeniden değerlendirme çalışanların iyi oluşlarını anlamlı biçimde yordarken, baskılamanın iyi oluş üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmamıştır. Aracılık analizleri, bilişsel yeniden değerlendirmenin psikolojik sermaye ile iyi oluş arasındaki ilişkide kısmi bir aracı rol üstlendiğini; buna karşılık baskılamanın bu ilişkide aracı bir mekanizma olarak işlemediğini ortaya koymuştur. Demografik değişkenlere ilişkin analizler, bazı farklılıkların özellikle eğitim düzeyi ve çalışma süresi bağlamında ortaya çıktığını; ancak bu farklılıkların değişkenler arasında tutarlı ve genellenebilir bir örüntü sergilemediğini göstermektedir. Genel olarak bulgular, çalışan iyi oluşunun psikolojik sermaye ve daha uyumlu duygu düzenleme stratejileri üzerinden anlamlı biçimde açıklanabildiğine işaret etmekte ve psikolojik kaynaklar ile duygu düzenleme süreçlerinin birlikte ele alınmasının önemini ortaya koymaktadır.
Keywords: Psikolojik Sermaye; İyi Oluş; Duygu Düzenleme; Bilişsel Yeniden Değerlendirme; Baskılama