Serâyî Dîvânı (Notlandırılmış Metin-İnceleme) - Kolunsağ, İbrahim (İstanbul Kültür Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı / Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı, 2016)
Doktora tezi olarak hazırlanan "Serâyî Dîvânı (Notlandırılmış Metin-İnceleme)" başlıklı bu çalışma, giriş ve üç bölümden meydana gelmiştir. Giriş bölümünde şairin yaşadığı dönem olan 15. yüzyılın (II. Bayezid Dönemi) Anadolu sahası Türk dili ve edebiyatı hakkında genel bir çerçeve çizilmiştir. Birinci bölümde şairin hayatına dair eserinden elde edilen bilgiler aktarılmış ve eseri tanıtılıp nazım şekilleri, türleri ve imla özellikleri açısından incelenmiştir. İkinci bölümde, şairin edebî kişiliği genel başlığı altında dil, üslup özellikleri ve 15. yüzyıl şairleriyle olan benzerlikler tespit edilmiştir. Üçüncü bölümde, Viyana Millî Kütüphanesi Mixt. 1446 numarada kayıtlı müellif hattı divanın metni açıklayıcı notlar eşliğinde Latin harflerine aktarılmıştır. Tezden elde edilen sonuçlar belirtildikten sonra notlar için liste oluşturulmuş ve çalışma tamamlanmıştır.
Serâyî Dîvânı (Annotated Text-Analysis)
This thesis, entitled "Serâyî Dîvânı (Annotated Text-Analysis)", is composed of an introduction and three sections. The introductory section of the study provides a general discussion of the 15th Century Anatolian Turkish Language and Literature. The first section includes information about the life of Serâyî and his Divan, and an analysis of form, content and features of his specific handwriting styles in his Divan. The second chapter identifies the poet's language and stylistic features under the general title of poet's literary personality by drawing comparisons with other 15th century poets. The third section of the thesis consists of the transcription of the original copy of Serâyî's Divan into Latin alphabet accompanied by explanatory text notes. In the light of the results of the analysis, a list of notes was formed and the study is completed.
Keywords: Serâyî; Divan; 15. yüzyıl; II. Bayezid; 15th century; II. Bayezid