Takiyüddin ve İstanbul Gözlemevi (1521 - 1585) Osmanlıların en büyük Astronomi Bilgini - Unat, Yavuz; Kalaycıoğlulları, İnan; Engin, Mehmet Fatih (İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları, 2005)
Osmanlılarda pozitif bilimler ve astronomi Fatih Sultan Mehmet'in çabaları ile 15. yüzyılda gelişti ve 16. yüzyılda doruk noktasına ulaştı. 1575 yılında Takiyüddin İstanbul'da bir gözlemevi kurmayı başardı. Bu gözlemevi 16. yüzyılda dünyada açılmış iki ünlü gözlemevinden birisidir. Burada Takiyüddin oldukça önemli gözlemler yaptı. Ancak gözlemevi 1580 yılında yıktırıldı. Posterimizin amacı bu gözlemevi hakkında kısa bir bilgi vermek ve gözlemevinin önemini vurgulamaktır.

16'h century is the most important for Ottoman astronomy. In this period, Taqi al-Din founded an observatory in İstanbul. This observatory, İstanbul Observatory, is the most important for the history of astronomy. He instructed some astronomical instrument by himself. Such as, he instructed and used clocks to observe celestial body in 1575. The aim of this poster is to give some information about it and to emphasize its importance.
Keywords: Astronomi Tarihi; Osmanlı Astronomisi; Takiyüddin; History of Astronomy; Ottoman Astronomy; Taqi al-Din