Yeni Ekonomide Elektronik Ticaret ve Türkiye’de Elektronik Ticaretin Boyutu ve Vergilendirilmesi - Dereli, Deniz Dilara (My University, 2015)
Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler ekonomik ve sosyal hayatı önemli ölçüde etkilemekte ve bunun sonucu olarak ekonomik hayatta yaşanan bu fark edilebilir yenilik sürecine internet ekonomisi, yeni ekonomi, web tabanlı ekonomi, bilişim ekonomisi, bilgi ekonomisi, enformasyon ekonomisi gibi yeni isimler verilmektedir. Ürünlerin sipariş edilmesinden fiziki teslimine kadar devam eden sürecin iletişim ağları üzerinden yürütüldüğü yeni koşullarda, tüm alım-satım süreci bu sistemler üzerinden gerçekleştirilmektedir. Ticari yaşamın şeklini değiştiren yenilik sürecinin beraberinde pek çok değişikliği getirmiştir. Elektronik ticaret, ticaretin küresel boyut kazanması, ülkelerin rekabet güçlerinin ve ticaret içerisindeki paylarının artması, maliyetlerin düşmesi, tüketicilerin daha ucuz ve kolay tüketim imkanlarına kavuşması gibi birçok yarar sağlarken, vergilendirme sorununu da beraberinde getirmektedir. Giderek artmakta olan potansiyeli paralelinde elektronik ticaretin doğru şekilde gerçekleştirilmesi ve doğru vergilendirilmesi gerekmektedir. Türkiye’de elektronik ticaretten elde edilecek yararların en üst seviyede gerçekleşmesi için vergi kayıp ve kaçakların tespiti ve önlenmesi, denetimlerin gerçekleştirilmesi, ihtiyaç duyulan altyapı yatırımlarının ve gerekli mevzuat değişikliklerinin yapılması gerekmektedir.
Keywords: Yeni Ekonomi; Elektronik Ticaret; Vergilendirme