Türkiye ve Rusya Arasında Gerçekleşen Lojistik Faaliyetlerinin Dış Ticarete Etkileri: SWOT Analizi Kapsamında Değerlendirme - MUTLU, ONUR (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Bu tez, Türkiye ve Rusya arasındaki lojistik faaliyetlerin dış ticaret üzerindeki etkilerini kapsamlı bir şekilde incelemektedir. Lojistik, uluslararası ticaretin verimli bir şekilde gerçekleşmesinde kritik bir rol oynamaktadır ve bu çalışmada, iki ülke arasındaki lojistik süreçlerin nasıl şekillendiği, bu süreçlerin dış ticaret üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerinin SWOT analizi ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Türkiye ve Rusya'nın lojistik altyapısı, taşımacılık ağları, gümrük işlemleri ve lojistik sektöründeki diğer kritik faktörler detaylı bir biçimde analiz edilmiştir. Çalışma, literatür taraması ve mevcut ticaret verileri üzerinden yapılan kapsamlı bir analiz ile Türkiye ve Rusya arasındaki lojistik faaliyetlerin karşılaştığı zorluklar ve potansiyel fırsatlar incelenmiştir. Bu bağlamda, taşıma maliyetleri, lojistik altyapı eksiklikleri, gümrük süreçleri, siyasi ilişkiler gibi faktörler detaylı bir şekilde ele alınmıştır. SWOT analizi kullanılarak, her iki ülkenin lojistik alanındaki güçlü ve zayıf yönleri, karşılaştıkları fırsatlar ve tehditler net bir şekilde ortaya konmuş ve bu faktörlerin dış ticaretin gelişimine nasıl etki ettiği değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, Türkiye ve Rusya arasındaki lojistik faaliyetlerin dış ticareti kolaylaştırdığı ve ticaret hacmini artırabileceği görülmüştür. Ancak, taşıma maliyetleri, gümrük engelleri ve siyasi belirsizlikler gibi zorluklar, lojistik süreçlerin etkinliğini olumsuz etkileyebilmektedir. Bu bağlamda, lojistik altyapı yatırımları, bölgesel işbirliği fırsatları ve dış ticaret politikalarının iyileştirilmesi gerektiği vurgulanmıştır. İki ülke arasındaki ticaretin daha verimli hale gelebilmesi için lojistik süreçlerin optimize edilmesi ve uluslararası ticaretin engellerinin azaltılması büyük önem taşımaktadır.
Keywords: Türkiye-Rusya; Lojistik Faaliyetleri; Dış Ticaret; Taşımacılık; Gümrük İşlemleri; Lojistik Altyapı; SWOT Analizi; Ticaret Hacmi; Lojistik Optimizasyonu; Dış Ticaret Politikaları