Çevre Hakkı - VURAL, ROZERİN (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Bu Tez, tek başına çevrenin korunmasının genel önemini ortaya koymaktan ziyade, çevre kavramına hukuk düzeni tarafından teorik ve pratik düzeyde değerin verildiğini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda çevre hakkının hukuki temelleri, uluslararası standartlar ve yargısal içtihatlar ışığında değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Çalışma, Çevre kavramı ve çevre hakkının hukuki temelleri, mukayeseli hukukta özellikle AB çevre politikaları, AİHM ve ABAD içtihatları ile Türk hukukuna yansımaları ve son olarak Türk yargı kararlarının (ceza yargısı ve Anayasa Mahkemesi kararları) analizi çerçevesinde şekillendirilmiştir. Böylece çevre hakkının hem evrensel hem de ulusal düzeyde nasıl korunduğu bütüncül olarak ele alınmıştır. Çalışmada normatif hukuk analizi ile yargı kararlarının incelenmesine dayalı nitel bir yöntem benimsenmiştir. Teorik çerçeve, uluslararası sözleşmeler, AB çevre politikaları ve anayasal düzenlemeler üzerinden kurulmuş; bu çerçevenin pratikteki karşılığı ise uluslararası ve ulusal yargı kararları aracılığıyla değerlendirilmiştir.
Keywords: Çevre Hukuku; AB Çevre Politikaları; Mukayeseli Çevre Hukuku; Çevrenin Korunması; Çevre Hukuku Yargı Kararları; Çevre Korunmasının Önemi; AİHM Kararları; ABAD Kararları