Editöre Mektup: Yürekli ve Şenel, 2024, 29(3), 113-123 “Pilates Egzersizlerin Omurga Postür Bozukluklarına Etkisi: Sistematik Derleme” - Çolak, Tuğba Kuru; Akçay, Burçin; APTİ, ADNAN (Gazi Üniversitesi Rektörlüğü, 2024)
Bu mektup, Yürekli ve Şenel’in “Pilates egzersizlerinin omurga postür bozukluklarına etkisi” adlı derleme çalışmasına yönelik eleştirileri içermektedir. Yazarların Pilates egzersizlerinin omurga postür bozukluklarına etkisini incelemeyi amaçladıkları bu derleme yazısında önemli metodolojik problemler olduğu kanısındayız. Eleştiriler, çalışmada farklı yaş grupları ve tanılara sahip bireylerin aynı başlık altında ele alınmasının sonuçları genelleme açısından sorunlu hale getirdiği, skolyoza dair bazı bulguların derlemede yer almadığı ve skolyozun diğer postür bozukluklarından farklı olarak değerlendirilmesi gerektiği yönündedir. Ayrıca, Pilates’in kemiksel deformiteler ve skolyoz gibi durumlar için etkinliğine dair yeterli bilimsel kanıt bulunmadığı vurgulanmıştır. Bu nedenlerle, yazarlar derlemenin metodolojik eksiklikler içerdiğini ve yanıltıcı sonuçlar doğurabileceğini belirtmektedir.
Letter to the Editor in response to Yürekli and Şenel, 2024, 29(3), 113-123 “Effect of Pilates Exercises on Spine Posture Disorders: Systematic Review”
Keywords: Egzersiz; Pilates; Omurga