The Dissolution Of The Ottoman Empire And The Foundation Of Modern Turkey Under The Leadership Of Mustafa Kemal Atatürk - Ucuzsatar, Necati Ulunay (İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları, 2002)
Birinci Dünya Savaşı (1914-1918) sonlarında, dünya tarihi, sömürgen Avrupa güçlerinin emperyalist hırsları nedeniyle "Osmanlı" adıyla anılan yüzyıllarca yeryüzünün büyük bir kısmında egemen olmuş bir büyük imparatorluğunun dağılmasını, parçalanmasını ve paylaşılmasını idrak etti. Osmanlı İmparatorluğunun parçalanmasından sonra emperyalizmin Türk ulusunu yok etmek için önyargılı düşmanlığına ve planlarına rağmen, Türkler, Mustafa Kemal 'in liderliğinde müttefik istilacılara karşı kendi vatanlarında büyük bir zafer kazandılar ve Atatürk'ün aklına, ilkelerine, ideolojisine ve barışçı düşüncelerine dayanan demokratik, laik, modern ve çağdaş bir Türkiye Cumhuriyeti kurdular. By the end of "World War I", (1914-1918), because of the imperialist ambitions of the imperial European powers, the history of the globe perceived the dissolution, dismemberment and partition of a great empire named "Ottoman" which domibated a large part of the world for centuries. Despite prejudged aggressiveness and plans of imperialism to destroy the Turkish nation, after the dismemberment of Ottoman empire, the Turks won a remarkable victory in their heartland under the leadership of Mustafa Kemal against the Allied invaders and founded a democratic, secular, modern and contemporary Turkish republic based on the Atatürk's wisdom, principles, ideology and peaceful thoughts.
Keywords: Ottoman Empire; Mustafa Kemal Atatürk; World War I; I. Dünya Savaşı; Osmanlı İmparatorluğu