AİHM’in Aihm’in 29 Mart 2010 Tarihli Medvedyef Vd.–Fransa Kararı Işığında Açık Denizde Uyuşturucu Madde Kaçakçılıgı ile Mücadele - Tezcan, Durmuş (Seçkin Yayıncılık, 2017)
Açık denizde işlenen suçlar bakımından ülkelerin tamamına yakınında farazi ülke teorisine dayanarak gemide işlenen suçların, bayrağını taşıdığı ülke mahkemelerince kovuşturulması kabul edilmiştir. Bu çerçevede 1926 yılında, Lotus ve Bozkurt gemileri arasında meydana gelen çatma olayında, Uluslararası Sürekli Divanı her bir geminin, bayrağınu taşıdığı ülkede koyuşturma yapılmasına karar vermiştir. Bu karar, açık denizde işlenen uyuşturucu madde kaçakçılığı suçunda da geçer olan bir ilke şeklinde, bu alanda yapılan sözleşmelerde esas alınmıştır. Nitekim Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de , içtihat oluşturan bir kararındai bu ilkeyi teyit etmekte, açıkça kovuşturmanın aktarması yönünde temel bir düzenleme olmadıkça, bir başka ülkenin bu gemi adamlarını yakalayıp gözaltına almasını, özgürlük ve güvenlik hakkının ihlali saymaktadır.
Keywords: Uyuşturu madde kaçakçılığı, Medvedyef kararı