Karizmatik Liderliğin İş Tatmini Üzerine Etkisi ve Bir Alan Çalışması - GÖKTAŞ, GİZEM FULYA (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
Günümüzde, iş dünyasında hızla değişen dinamiklere ayak uydurmak ve etkin bir şekilde yönetim yapabilmek için liderliğin önemi giderek artmaktadır. Liderlik, özellikle yoğun çalışma temposu ve büyüyen nüfus gibi etkenlerle birlikte iş yaşamında merkezi bir role sahiptir. Aynı zamanda, günümüzde en çok araştırma yapılan konulardan biri olan iş tatmini, bireylerin çalıştıkları kuruma olan bağlılığı ve memnuniyeti açısından önemli bir yer tutmaktadır. Her örgüt, kendine özgü bir kültüre sahiptir ve liderin kurum içindeki davranışları, çalışanların kuruma yönelik tutumlarını etkileyerek önemli bir rol oynamaktadır. Bu doğrultuda, bu çalışmanın amacı karizmatik liderliğin iş tatmini üzerindeki etkilerini anlamak ve bu ilişkiyi daha derinlemesine incelemektir. Araştırmanın veri toplama sürecinde anket yöntemi kullanılmıştır. Buradan elde edilen veriler, SPSS 28 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bu analizlerde, başta regresyon ve korelasyon olmak üzere tanımlayıcı istatistiki analizler geçerlilik ve güvenilirlik analizi, ve faktör analizi kullanılmıştır. Bu çalışma, liderlik tarzlarının iş tatmini üzerindeki etkilerini belirlemeye ve organizasyonlara liderlik geliştirme stratejileri sunmaya yönelik değerli bir katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
The Effect of Charismatic Leadership on Job Satisfaction and a Field Work
Yüksek lisans tezi.
Keywords: İş tatmini; Karizmatik Liderlik; Yönetici; Çalışanlar; Sürdürülebilirlik