Beşeri ve Sosyal Sermayenin Örgütsel Dayanıklık Üzerindeki Etkisinde Finansal Sermayenin Aracılık Rolünün İncelenmesi - Demirbağ, Orkun; Artur Yetvart, Mumcu; Çakarel, Taha Yusuf (My University, 2021)
İletişim başta olmak üzere teknolojik alandaki gelişmelerin, toplumsal alışkanlıklara ve iş yapış şekillerine önemli etkileri bulunmaktadır. Bu etkiler işletmelerin sürdürülebilirliklerini devam ettirebilmeleri için değişim ve yeni koşullara uyumun yanı sıra belirsizliklere karşı dayanıklılığa sahip olmalarını da gerektirmektedir. İşletmelerin bu özellikleri bağlamında ele alınan örgütsel dayanıklılık araştırmanın konusunu oluşturmaktadır. Araştırma modeli beşeri ve sosyal sermaye teorisi bakış açısı ile ele alınmıştır. Araştırma Türkiye’ de faaliyet gösteren 435 adet farklı ölçekteki işletme sahibinden kota örnekleme yoluyla elde edilen verilerle yürütülmüştür. Araştırma sonucunda beşerî sermaye, sosyal sermaye ve finansal sermayenin, örgütsel dayanıklılık üzerinde pozitif yönde etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca beşerî sermayenin ve sosyal sermayenin örgütsel dayanıklılık üzerindeki etkilerinde finansal sermayenin kısmi aracılık etkisinin bulunduğu tespit edilmiştir. Araştırmada literatüre paralel sonuçlara ulaşılmış olup, işletmelerin dış çevredeki değişimlerin olumsuz etkilerinden kaçınabilmesi için örgütsel dayanıklılığın önemi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu sonuçlardan yola çıkarak işletmelerin değişken piyasa koşullarında odaklanması gereken işletme süreçleriyle ilgili bir öngörü oluşturulabilecektir

Developments in the field of technology, especially in communication, have important impacts on social habits and ways of Developments in the field of technology, especially in communication, have important impacts on social habits and ways of doing business. These impacts require businesses to have resilience against uncertainties as well as adaptation to change and new conditions to maintain their sustainability. Organizational resilience, which is discussed in the context of these characteristics of businesses, is the subject of the research. The research model is taken from perspective of human and social capital theory. Our research was conducted with the data obtained from the owners of 435 different-scaled enterprises operating in Turkey by quota sampling. As a result of the research, it has been seen that human capital, social capital, and financial capital have a positive effect on organizational resilience. In addition, it has been determined that financial capital has a partial mediation effect in the relationship between human and social capital and organizational resilience. In the research, obtained results are parallel with the literature, and the importance of organizational resilience was tried to be revealed for businesses to avoid the negative effects of changes in the external environment. Based on these results, foresight can be created regarding the business processes, of which the enterprises should focus on in changing market conditions
Investigation of the Mediation Role Of Financial Capital in the Effect of Human and Social Capital on Organizational Resiliance
Keywords: Örgütsel dayanıklılık; Finansal sermaye; Beşeri sermaye; Sosyal sermaye; Organizational resiliance; Financial capital; Human capital; Social capital