Parametrik Tasarımın Uygulanışı Üzerinden Çamlıca Kulesi İç Mekân Örneği - TUĞTEPE, SERAY NAZ (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
İnsanlığın ilk dönemlerinden itibaren kullanım sağladığı her bir nesne, bir tasarım ile oluşturulmuştur. Tasarlama süreci ise tasarımcının bir ürünü, yapıyı veya nesneyi, hayal gücünde oluşturması, kâğıt üzerine kalemle veya teknolojik aletler eşliğinde görselleştirmesi durumudur. Zihninde oluşturduğu ürünü eskizle, teknik çizimle ve üç boyutlu modelleme araçlarıyla, yapmış olduğu sunumlarla, gerçek hayata geçirmenin ilk adımlarını atmış olur. Zihinde oluşturulan tasarımın inşa edilme sürecinde birçok araç kullanılabilmektedir. Tasarımın kökeninde geleneksel tarzda yani insan gücüyle tasarlama teknikleri olduğu gibi modern zamanda daha çok teknolojik aletlerle tasarlama metotları kullanılmaktadır. Bununla birlikte geçmişten günümüze kadar birçok farklı tasarım tarzları görünmüştür. Günümüz şartlarında çoğunlukla modern yapılar inşa ediliyor olsa da geleneksel tarza sahip yapıları da görmekteyiz. Geçmiş dönemlerin karakteristik özelliklerini taşıyan belli başlı görsel nitelikler, geçmişte çok sık kullanıldığı gibi günümüzde de yer yer rastlanmaktadır. Günümüzde kullanılan belirli modern tasarımlardan biri, parametrik tasarım olmaktadır. Tezde işlenen parametrik tarzda tasarım birçok örnekle incelenmiştir. Araştırılmış olan örnekler neticesinde Çamlıca Kulesi örneği irdelenmiştir. Sonuç kısmında ise analizi gerçekleştirilen Çamlıca Kulesi iç mekân ve dış görünüşleri, parametrik tasarım kurgulanışı bakımından değerlendirilmiştir.
The Application of Parameteic Desingn: an Interior Example of Çamlica Tower
Yüksek lisans tezi.
Keywords: Çamlıca Kulesi