Küçük Metrekareli Konutlarda Esnek İç Mekan ve Mobilya Kullanımının Analizi - ALKADOUR, NESRİN (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
-Günümüzde ekonomik nedenler, çekirdek aile yapısının küçülmesi ve bireysel yaşamın artması gibi faktörler, küçük metrekareli konutlara olan talebi giderek artırmaktadır. Ancak, küçük konutların kullanıcıların temel yaşamsal gereksinimlerini ne ölçüde karşılayabildiğine dair araştırmalar hâlen devam etmektedir. Bu bağlamda, iç mekan organizasyonunun planlanması büyük önem taşımaktadır. Konut iç mekanında doğru planlama, mobilya seçimi, bölücüler ve diğer tasarım unsurları, mekanın kullanım değerini belirleyen temel etkenler arasında yer almaktadır. Mekânın tüm gereksinimlere yanıt verecek şekilde esnek tasarlanması, önemli bir tasarım kararıdır ve yaşam kalitesini doğrudan etkileyebilir. Bu çalışmanın temel amacı, küçük metrekareli konutlarda tüm gereksinimleri karşılayan örnek konutları esneklik bağlamında inceleyerek, gelecekteki konut tasarımları için öneriler geliştirmektir. Araştırma iki aşamadan oluşmaktadır: Birinci aşamada literatürdeki esneklik Kriterleri incelenmiş; ikinci aşamada ise bu Kriterler, ArchDaily'de yayımlanmış, 50 m² altındaki 25 konut projesi üzerinden analiz edilmiş ve mekan ile mobilya bağlamında görsel tablolar aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırma, küçük metrekareli konutlarda esnek mobilya ve mekânsal düzenlemelerin, mekânın işlevselliğini artırmada ve kullanıcıların değişen ihtiyaçlarına uyum sağlamada önemli katkılar sunduğunu ortaya koymaktadır. Böylece esnek mobilyalar ve tasarım v yaklaşımları, sınırlı alanlarda hem konforu hem de mekân verimliliğini artıran temel araçlar olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca, bu çalışma, küçük konut tasarımlarında uygulanabilir esneklik stratejilerini somut örnekler üzerinden göstermesi açısından literatüre katkı sağlamaktadır.
Keywords: Mobilya Seçimi