Yarının Organizasyonları İçin Bugünden İpuçları - Taşcı, Deniz; Koç, Umut (İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları, 2006)
Ford ve Taylor bundan yaklasik yüz yil önce bilimsel bilgiyi üretim organizasyonlarinda uygulamislardir. 20. Yüzyilin sonlarinda çesitli ortamlarda yapilan degerlendirmelerde, her ikisi de 20. Yüzyili en derinden etkileyen insanlarin arasinda yer almislardir. Onlara ilham veren iklim, 20. Yüzyilin son çeyreginden itibaren yogunlasarak degismistir. Yerini bambaska bir iklime birakmistir. Yeni iklim is organizasyonlarinin karsilastiklari sorunlarin dogasini köklü biçimde dönüstürmüstür. Özellikle 1990']arin baslarindan itibaren dünyaya bakisimizin köklü bir biçimde degismeye basladigi, ilgilendigimiz sistemlerin hemen hepsinin daha önce çok da önemsemedigimiz bir dizi niteligini giderek daha iyi tanimaya basladiginnz söylenebilir. Bu baglamda, giderek daha iyi kavramaya basladiginnz niteliklerin hepsini kompleksiik basligi altinda toplamak da mümkün görünmektedir.

Ford and Taylor had implemented scientific knowledge in the operation organizations nearly a hundred years ago. At the end of 201h century, both of them were positioned in the lists that were consisted of people who influenced the century deeply, as a result of various evaluations. The climate had inspired them started to change since the last quarter of the 20th century and left his place to a dtfferent elimate. The new elimate has transformed the nature of problems of business world radically. Since thebeginnings of 1990's, it can be said that our view about the world has started to change deeply and we have begun to get know some qualities of most of the systems that we interest that we didn't care about before, especially. In this context, it seems possible to collect those qualities under the title of "complexity"
Keywords: modern düşünce; dinamik dünya görüşü; komplekslik kuramı; işletmeler; modern thought; dynamic world view; complexity theory; businesses