Impingement Sendromu Olan Kişilerde Latissimus Dorsi Self-Miyofasyal Gevşetmenin Omuz İşlevine Etkisi - CENGİZ, ZEYNEP (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
Omuz impingement sendromu, ağrı ve hareket kısıtlılığı ile karakterize, günlük aktiviteleri ve genel yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen yaygın bir durumdur. Omuz hareketi ve stabilitesinden sorumlu önemli bir kas olan latissimus dorsi, miyofasyal bileşenleri gergin veya kısıtlı olduğunda omuz sıkışmasına katkıda bulunabilir. Bu çalışmanın konusu Omuz İmpingement Sendromuna sahip hastalarda Latissimus Dorsi Self-Miyofasyal Gevşetmenin omuz işlevine olan etkisini araştırmaktır. Araştırmaya yaşları 25-55 yıl (ortalama 38,77±7,37 yıl) arasında değişen 27 kişi katıldı. Katılımcıların demografik özellikleri kayıt altına alındı. Omuz fleksiyonu, abdüksiyonu, internal ve eksternal rotasyon dereceleri gonyometre ile kaydedildi. Omuzdaki ağrı şiddeti görsel analog skalası, işlevsellik Zamanlı Fonksiyonel Kol ve Omuz Testi ile değerlendirildi. Ağrı ve disabilite düzeyleri Omuz Ağrı ve Disabilite İndeksi (SPADI) ile değerlendirildi. Katılımcılar rastgele yöntemle ikiye ayrıldı. İki gruba klasik fizyoterapi programları uygulanırken, çalışma grubuna ek olarak latissimus dorsi self-miyofasyal gevşetme egzersizi verildi. Her iki grup için haftada 3 gün, 3 haftadan oluşan tedavi uygulandı. İlk ve son seanslarda değerlendirme yapıldı. Grup içi karşılaştırmalar Friedman Testi, gruplar arası ise Mann-Whitney U testi ile analiz edildi. Çalışma sonucunda latissimus dorsi self-miyofasyal gevşetme egzersizi uygulanan grupta omuz fleksiyonu (p<,001) ve iç rotasyonu (p=0,003) artışı anlamlı bulundu. Zamanlı Fonksiyonel Kol ve Omuz Testinde çalışma grubunun performansı daha üstündü(p=0,006). Çalışma ve kontrol grupları arasında aktivite (p=0,402), istirahat(p=0,141) ve gece(p=0,280) ağrısı açısından fark bulunamadı. SPADI (p=0,220) değerlendirmesinde ise gruplar arasında fark bulunamadı.
Effect of Latissimus Dorsi Self-myofascial Release on Shoulder Function in People With Impingement Syndrome
Yüksek lisans tezi.
Keywords: Omuz; İmpingement Sendromu; Latissimus Dorsi; Miyofasyal Gevşetme