Kendi Mitolojisini Kuran Şair: Bedri Rahmi Eyüboğlu - Kaya, Muharrem (My University, 2014)
Bu yazıda, halk kültürünü resimlerinde ve şiirlerinde kullanan Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun kendine has deist bir anlayışla mitolojinin yaratılış, kozmogoni, varlıklar konularıyla ilgili şiirlerinde işlediği unsurlar ele alınmıştır. Yunan mitolojisiyle ilgili konuların bitirme çalışması olarak yapıldığı Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde hoca olan Bedri Rahmi’nin halk kültürüyle ilgili konular işlemesi, bu konulara son derece bilinçle baktığının bir göstergesi olduğu vurgulanmaktadır. Mitolojinin alanının açıklanmasından sonra Bedri Rahmi’nin Yaradana Mektuplar şiir kitabında işlediği mitolojik konular, 1. Kozmogoni, 2. Yaratıcı-Allah, 3. İnsanın yaratılma sebebi-İnsanın (can) varoluş amacı, 4. Yaratılış konusu, 5. Yeryüzündeki varlıklar, 6. Eskatoloji (kıyamet, öte dünya) alt başlıklarında şiirlerden örnekler vererek mitolojiyle bağlantısı kurulmaktadır. Sonuçta Bedri Rahmi’nin, mitolojinin teogoni, kozmogoni, antropogoni, eskatoloji konularıyla ilgili şiirler yazdığı, bir Türk mitolojisi olmasa da kendine has, hümanist bir bakış açısıyla kendi mitolojisini kurduğu belirtilmiştir.
Keywords: Modern Türk Şiiri; Türk Mitolojisi; Bedri Rahmi