Belediye çalışanlarının kentsel dönüşüm uygulamalarına yönelik tutum ve algılarının tespiti İstanbul ilinde bir alan araştırması - Baştan, Nurullah (İstanbul Kültür Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı / Proje Yönetimi Bilim Dalı, 2021)
Bu tez çalışmasının amacı, gerçekleştirilmesi planlanan ve mevcut kentsel dönüşüm projelerinin amacına uygun olarak gerçekleşip gerçekleşmediğini ve projelerin uygulama ayağını oluşturan belediye çalışanlarının kentsel dönüşüm uygulamalarına yönelik tutum ve algılarını çeşitli değişkenler açısından inceleyecek bir ölçüm aracı geliştirmek ve geliştirilen bu ölçüm aracı vasıtası ile belediye çalışanlarının kentsel dönüşüme yönelik algı ve tutumlarını ortaya çıkartmaktır. Çalışma kapsamında kentsel dönüşüm olgusu kavramsal çerçevede incelenerek detaylı olarak tanımlanmış, günümüzde gerçekleştirilen kentsel dönüşüm çalışmalarının şehirleri nasıl etkilediği, kentsel dönüşümün uygulama amaçlarının neler olduğu, kentsel dönüşümün fiziki etkilerinin yanı sıra sosyal, ekonomik, çevresel boyutları ortaya konulmuştur. Araştırmada Türkiye'de kentsel dönüşüm gerçekleştirmek için çıkartılan yasal mevzuatlar incelenerek kentsel dönüşümün önemli aktörlerinden olan belediyelerde çalışan personel ile geliştirilen ölçek yardımıyla uygulama yapılarak belediye çalışanlarının kentsel dönüşüme yönelik algı ve tutumları tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmada elde edilen veriler SPSS V22.0 programı kullanılarak yorumlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre belediye çalışanlarının kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili genel görüşü, kentsel dönüşüm sürecinin birçok paydaşın (yerel yönetim, bakanlık, halk) söz sahibi olduğu ve karşılıklı denetim mekanizmasının sağlıklı bir şekilde işleyebileceği yapının oluşturulması şeklinde olmuştur. Ayrıca araştırma katılımcıları, kentsel dönüşümün sadece yeni ve dayanıklı binaların yapımı olmadığını bununla birlikte birçok yeni kazanımları da bölgeye ve vatandaşın hizmetine sunması gerektiğini düşünmektedir.

The aim of the study is to develop a measurement tool by understanding if the projects of the present and planned urban transformation is relevant or not and by examining the attitude and perception of the municipal employees, who are the implementers, towards urban transformation projects and to find out the attitude and perception of the municipal employees towards urban transformation by using this measurement tool. In this study, the fact of urban transformation was defined in detail by examining in the conceptual framework, how the urban transformation works carried out today affect the cities, what the application purposes of the urban transformation are, and the physical effects of urban transformation as well as its social, economic and environmental dimensions are revealed. In the research, the perceptions and attitudes of municipal employees, who are among the important actors of urban transformation, towards urban transformation were tried to be determined by examining the legal regulations enacted to realize urban transformation in Turkey. The data obtained in the study were interpreted using the SPSS V22.0 program. According to the result of the study, general view of the municipal employees about the urban transformation is that the urban transformation has lots of different partners (local government, ministry, public etc.) so a structure should be prepared in which there is a healthy mutual control mechanism. In addition, the research participants think that urban transformation is not only the construction of new and durable buildings, but it should also bring many new gains to the service of the region and the citizens.
Determination of attitude and perception of municipal employees towards urban transformation applications a field research in Istanbul
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering