Yüz İfadesi Tanımada Önyargısız ve Ayrıştırılmış Temsillerin Öğrenilmesi - KOCAÇINAR, BÜŞRA (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
Sözsüz iletişimin bir parçası olan yüz ifadelerinin tanınmasına yönelik geliştirilen sistemler incelendiğinde yüzde bulunan kişisel özelliklerin ve aksesuarların duygu tanıma sistemlerini olumsuz etkilediği tespit edilmektedir. Bu problemin ortadan kaldırılmasına yönelik literatürde kullanılan yöntemler incelendiğinde ayrıştırılmış temsil öğrenimi öne çıkmaktadır. Hassas değişkenlerin, hedef temsilinden ayrıştırılması değişimsel oto kodlayıcılar ile mümkün olmaktadır. Çalışmada bir temel sınıflandırıcı, bir beta-vae kullanılarak eğitilen bir sınıflandırıcı, son olarak da temsillerin doğru bir şekilde ayrıştığını kontrol edebilmek için ortogonalite kaybı kullanan bir mimari ile yüz ifadesi sınıflandırma modelleri eğitilmiştir. Hassas olarak seçilen özellikler yüz ve boyun bölgesinde bulunan kişisel özellikler ve aksesuarlar olarak belirlenmiştir. Kullanılan veri setine göre seçilen duygu gülümseme üzerinden değerlendirilmektedir. Elde edilen model sonuçları temel sınıflandırıcı modeli ile karşılaştırılmıştır. Belirlenen hassas özellikler için ayrıştırılmış temsil yönteminin doğruluğu olumlu yönde etkilediği gözlemlenmiştir. Bunun yanı sıra hassas özelliklerin hedef temsilden çıkarılması ile daha adil bir sınıflandırıcı elde edilmiştir.
Learning Debias and Disentangled Representation in Facial Expression Recognition
Yüksek lisans tezi.
Keywords: Ayrıştırılmış Temsil Öğrenimi; B-VAE; Duygu Tanıma Sistemleri; Duygu Tanıma Sistemlerinde Önyargı