Okul Öncesi Öğretmenlerinin Görsel Sanat Uygulamalarına İlişkin Görüşleri - KURTBEYOĞLU, ZEYNEP (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
Okul öncesi öğretmenlerinin sanat etkinliklerine ilişkin deneyim ve görüşlerini belirlemeyi amaçlayan bu araştırma, temel nitel deseninde olup nitel araştırma yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın katılımcılarını İstanbul İl'inde gönüllü olarak yer alan 11 okul öncesi öğretmeni oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen açık uçlu sorulardan oluşan görüşme formu ve doküman inceleme formu kullanılmıştır. Veri toplama sürecinde araştırmaya katılan öğretmenlerle görüşme yapılmış ve her öğretmenin uyguladığı aylık planlar doküman analizi formu aracılığıyla incelenmiştir. Elde edilen verilerin analizinde betimsel ve içerik analiz kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin neredeyse tamamının sanat etkinliklerinin çocukların psikomotor, bilişsel, dil, yaratıcılık, özgüven gelişimi, olumlu kişilik kazanımı gibi birçok alanda çocuklara sunduğu katkıları belirterek, sanat etkinliklerine gereken değeri ve önemi verdikleri görülmüştür. Öğretmenler sanat etkinliklerini planlama sürecinde çocukların gelişimini desteklemek adına çeşitli materyallerden yararlanarak, ürünleri çocukların görebileceği şekilde sergilemişlerdir. Yapılan görüşme ve doküman analizi ile öğretmenlerin sanat etkinliklerinde yer verdikleri sanat çalışmaları türü, çocukların aktif katılımı, sanat etkinliklerini planlarken uyguladıkları yöntem, sergileme ve değerlendirme süreçlerine yönelik görüşleri ile bu süreçlere yönelik yaptıkları uygulamalar ortaya konulmuştur.
Views of Preschool Teachers on Visual Art Applications
Yüksek lisans tezi.
Keywords: Sanat Etkinlikleri; Okul Öncesi Eğitim; Öğretmen Görüşleri; Nitel Araştırma