Türkiye'de Çocuklarda Finansal Okuryazarlık Eğitimi - YILMAZ, HELİN (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
Bu çalışmanın konusu makroekonominin finansal okuryazarlıkla ilişkisi ve çocuklarda finansal okuryazarlık eğitimidir. Hedef, çocuklarda finansal okuryazarlık eğitimi verilerken bilimsel eğitim yöntemlerini kullanarak onlara finansal bilgileri uygun öğretim yöntem ve teknikler ile verip makroekonomi ile ilişkilendirmektir. Çocuklara bu eğitimi verirken yaş aralığını belirlemek ve belirlenen yaş aralığına göre (Piaget ve Vygotsk'nin bilişsel gelişim kuramlarına göre) finansal okuryazarlık eğitimini vermek, verilen eğitimin etkinliğini arttırarak beşeri sermaye üzerinde pozitif bir katkı sağlayacaktır. Araştırmamız ABD'nin finansal okuryazarlık eğitim yapısı incelenerek Türkiye'nin eğitim müfredatına uyarlanmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada Türkiye'de bireylerin finansal okuryazarlık oranlarının düşük olduğunu ve makroekonomiyi olumsuz etkilediği görülmektedir. Bu sebeple finansal okuryazarlık eğitiminin çocuklarda ilkokul döneminde başlanması gerekmektedir.
Financial Literacy Education for Children in Turkey
Yüksek lisans tezi.
Keywords: Finansal Okuryazarlık; Tüketim; Tasarruf; Yatırım; Piaget Bilişsel Gelişim Kuramı; Vygotsky Bilişsel Gelişim Kuramı; Öğretim Yöntem ve Teknikleri