Yalan tanıklık suçu psikolojik ve hukukî sınırlar - Nas, Ali Murat (İstanbul Kültür Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Hukuk Anabilim Dalı / Kamu Hukuku Bilim Dalı, 2013)
Tanık, muhakeme hukukunun en eski ve vazgeçilmez delil kaynakları arasındadır. Tanığın beyanını doğruluk ve dürüstlük esaslarına bağlı olarak sunması, adaletin gerçekleştirilmesi için büyük önem taşır. Bu önem sebebiyle tanık yalanları, tarihin çok eski devirlerinden beri ceza hukukunun ilgi alanındadır. Ancak yanlış tanıklık ile yalan tanıklık birbirinden farklıdır. Tanık beyanı, tanığın fizyolojik ve psikolojik gerçekleriyle kısıtlıdır. Algıyı etkileyen insani kusurlar, beyanın gerçekliğine de gölge düşürebilir. Dünya genelindeki pek çok emsali gibi hukuk sistemimiz, tanıkların gerçek dışı beyanlarından sadece kasta bağlı olanlarını, yani bilerek ve isteyerek yalan söylemeyi yaptırıma bağlamıştır. Tezin ilk bölümünde, ispat hukuku içinde tanığın yeri, rolü ve önemi, tanık beyanı üzerinde etkili olan hata kaynakları ele alınmaktadır. İkinci bölümde yalan tanıklık suçunun tarihi arka planı ile karşılaştırmalı hukuk açısından günümüzdeki görünümüne özetle değinildikten sonra, ceza hukukumuzdaki düzenleniş biçimi ayrıntılı biçimde ele alınacaktır. Anahtar Sözcükler: İspat, delil, beyan, tanık, tanıklık, tanık psikolojisi, yalan tanıklık suçu.
Perjury psychological and legal boundaries
Witness is the oldest and indispensable resource of evidence for procedural law. The presentation of witness?s statement as based on the merits of integrity and honesty is of great importance for fulfilling the justice. Due to this importance, perjury has been on the point of interest of penal law for ages. However, false testimony and perjury are different from each other. Testimony is limited with witness? physiological and psychological reality. The natural human defects affecting perceptions may well cast doubt on witness? testimony. Our legal system, as other similar legal systems in the world, imposes sanctions only on unrealistic statements, which is intentional, prepensely and willfully. In the first chapter of the thesis, witness? status and importance in evidence law, and sources of mistakes on testimony will be held. On the second chapter, after briefly addressing the historical background of the perjury and its reflection on comparative law today, perjury?s legal codification in our criminal law will be discussed in detail. Keywords: Proof, evidence, statement, witness, testimonial,psychology of witness, perjury.
Keywords: Ceza Yaptırımı; Criminal Penalty; Kamu Hukuku; Public Law; Psikoloji; Psychology; Psikolojik Durum; Psychological Status; Suç; Crime; Tanıklık; Testimony; Taraf Ehliyeti; Capacity to Become a Party; Yalan Tanıklık; Subornation of Perjury; İspat; Proof