İstanbul Sağlık Müzesi'nin sanat yönetimi açısından incelenmesi - Kaynak, Aysun (İstanbul Kültür Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Sanat Yönetimi Anabilim Dalı, 2012)
19. yüzyılın başlarında kurulan Sıhhi Müze /Sağlık Müzesi, halkın hijyen hakkında bilgilendirilmesi, bulaşıcı hastalıklara karşı korunması ve sağlık bilincinin geliştirilmesi amacıyla İstanbul'da kurulmuştur. Sağlık Müzesi, yaygın eğitim anlayışını merkezine alarak müze atölyelerinde bilgilendirme amaçlı üretilen resim, mulaj ve çeşitli canlandırmalar ile sergilemeler gerçekleştirmiştir. 1988-89 yıllarında gördüğü tadilat sonrasında kapatılmıştır. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 2007 yılından itibaren yeniden kurulması için çalışma başlatmıştır. İstanbul Sağlık Müzesi'nin sanat yönetimi açısından incelendiği bu çalışmada sağlık ve sanat kavramları, bilim müzeleri içerisinde sağlık müzelerinin tarihsel gelişim süreci, sağlık ve sanat ilişkisi ele alınmıştır. Avrupa'daki halk sağlığı ve tıp tarihi müze örneklerinin başında gelen Alman Hijyen Müzesi Dresden ve Alman Tıp Tarihi Müzesi Ingolstadt örnekleri incelenmiştir. Sağlık Müzesi'nin tarihi, koleksiyonu ve sergileme yaklaşımı araştırılmıştır. Kuruluş çalışmaları devam eden İstanbul Sağlık Müzesi'nin konsept tanım çalışmalarına, küratörlük yaklaşımlarına, eğitim program ve etkinliklerine çok disiplinli sanat yönetimi yaklaşımıyla öneriler sunulmuştur. Anahtar Sözcükler: Sağlık, Sanat, Müze, Sağlık Müzesi, Müze Eğitimi, Konsept, Küratörlük
Examination of Istanbul Health Museum in terms of art management
Sanitary Museum/ Health Museum established at the beginning of 19th century, has been instituted in Istanbul in order to inform people of hygiene, to protect them against contagious diseases and to raise sanitary consciousness. Health Museum carried out many exhibitions with drawings, moulages and various animations generated in museum?s workshops for information purposes based on mass education understanding. It was closed in years 1988-89 following repairs undergone. Istanbul Provincial Health Directorate initiated works for its re-establishment as of year 2007. This present study which examines Istanbul Health Museum in terms of art management handles health and art concepts, historical development process of health museums among science museums, relationship between health and art. Examples of German Hygiene Museum Dresden and German Medical History Museum Ingolstadt being among leading public health and medical history museums in Europe have been examined. History, collection and exhibition approach of the Health Museum have been explored. Suggestions have been offered in terms of multi-disciplinary art management for concept identification works, curatorship approaches, educational programs and activities of Istanbul Health Museum whose establishment works still continue. Keywords: Health, Art, Museum, Health Museum, Museum Education, Concept, Curatorship
Keywords: Müze eğitimi; Museum education; Müzecilik; Museology; Sanat yönetimi; Art administration; Sağlık; Health; Sağlık müzesi; Health Museum