Ahmet Kutsi Tecer'in Şiirlerinin Söz Dizini (Sıklık-Dil-Kavram) - DEMİR, FATİH (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2022)
Dil, bir milletin millet olma yolundaki en önemli yapı taşıdır. Dillerin içerdiği kelimeler, bize o millet hakkında birçok bilgi vermektedir. Dil, aynı zamanda kültürün bir taşıyıcısı ve gelecek kuşaklara aktarılma aracıdır. Şairler, bir milletin dilinin en ince noktalarını ortaya koyan kişilerdir. Kelimelere yükledikleri anlamlarla dilin şiirsel bir yapıya bürünmesini sağlarlar. Şiirsel bir anlatıya sahip olan Türkçenin, bu özelliği bürünmesinde sayısız şairin katkısı olmuştur. Bu doğrultuda çalışmamızda bu şairlerden biri olan Ahmet Kutsi Tecer'in şiirlerinin söz dizinini sıklık, dil ve kavram yönüyle ortaya koymaya çalıştık. Ahmet Kutsi Tecer'in şiirlerini inceleyerek sanatçının şiirlerinde kullandığı dil, hangi kelimeleri hangi sıklıkla kullandığı, hangi kavramlara sıklıkla yer verdiği ve kullandığı kelimelerin kökenlerini ortaya koymaya çalıştık. Ahmet Kutsi Tecer'in kullandığı şiir dilinde yaşadığı dönemin edebî anlayışına dair izler bulmak mümkündür. Bu bağlamda çalışmamızda Ahmet Kutsi Tecer'in yaşadığı dönemdeki edebiyat anlayışına, sanatçının yaşamına, edebî yönüne ve şiirlerinin söz dizininin sıklık, dil ve kavram yönünden incelenmesine de yer verilmiştir.
Word Index of Ahmet Kutsi Tecer's Poems (Frequency-Language-Concept)
▪ Yüksek lisans tezi.
Keywords: Ahmet Kutsi Tecer; Şiir; Söz Dizini; Sıklık; Dil; Kavram