Amiyotrofik Lateral Skleroz Hastaları için Göz Kırpma Esaslı Yeni Bir Kolay İletişim Cihazı: EyePad® - Gürkan, Serkan; Uşaklı, Ali Bülent; GÜRKAN, GÜRAY (My University, 2012)
Bu bildiride, istemli göz kırpma hareketi sonucu oluşan elektrookülogram ve elektromiyogram sinyalleri ve özgün olarak tasarlanan sanal klavye (EyePad® ) vasıtası ile kontrol edilebilen ve amiyotrofik lateral skleroz (ALS) motor nöron hastalarının dış dünya ile kolay iletişimini sağlayabilecek bir sistem sunulmaktadır. Göz kırpma sinyalinin sürekli ve rahat bir şekilde alınabilmesi için tasarlanan elektrot yerleştirilmiş gözlük, kullanımı kolaylaştırmıştır. Bu sinyalin varlığı, mobil ünitede bulunan yükselteç, karşılaştırıcı ve radyo frekans verici ile sanal klavyenin bulunduğu bilgisayardaki alıcıya kablosuz olarak gönderilmektedir. Tasarlanan sanal klavye ile 5 harfli bir kelime 15 saniyede yazılabilmektedir.

In this paper, we present a system that can be controlled by a novel virtual keyboard (EyePad® ) and electrooculogram and electromyogram signals occuring under voluntary eye-blink and enables communication of amyotrophic lateral sclerosis (ALS) patients. The ensure extended and comfortable signal acquisition, we also designed an electrode montaged eye glasses. The existance of eye-blink signal is sent to the virtual keyboard’s computer via wireless transmission from the mobile unit that consists of a biopotential amplifier, comparator and a radio-frequency transmitter. The relevant system enables patients to write any 5 letter word in 15 seconds.
A Novel Eye-Blink Based Easy Communcation Device for Amyothrophic Lateral Sclerosis Patients: EyePad®