Sağlık Hizmetleri Bakımından İdarenin COVID-19 Pandemisi Dönemindeki Sorumluluğu - REÇBER, ZÜLAL EMEK (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2023)
Sağlık hizmetinin kamu hizmeti sayılması nedeniyle bu hizmetin devlet tarafından yerine getirilmesi gerekir. Devlet bu hizmet türünü tesis ettiği kurumlarla sunmaktadır. Bu amaçla sağlık kuruluşları, sağlık hizmeti görevini yerine getirebilmek için gerekli olan sağlık personelini görevlendirmekle ve tüm tıbbi araçları ve gereçleri temin etmekle yükümlü olmaktadırlar. Sağlık kuruluşları, sağlık hizmetini mevzuatın öngördüğü şartlarda sunamamaları (hizmet kusuru, bilgi vermeme, yanlış yönlendirme vb.) halinde meydana gelebilecek zararlardan dolayı sorumlu olurlar. Benzer şekilde bu sağlık kuruluşlarında görev üstlenen sağlık personelinin de özellikle kişisel kusurlarından dolayı sorumluluğa muhatap olmaları mümkündür. Hatta sağlık kuruluşlarının gerek hizmet kusuru gerek kişisel kusur nedeniyle sorumlukları da ileri sürülebilir. Bu çalışmada, Covid-19 salgını örneğinde idarenin sağlık hizmetini sunarken gerçekleştirdiği eylemlerinden ve tesis ettiği işlemlerinden kaynaklanan zararlar halinde sorumluluğu değerlendirmeye alınmıştır.
Responsibility of the Administration in Terms of Health Services During the COVID-19 Outbreak
▪ Yüksek lisans tezi.
Keywords: Hizmet Kusuru; Sağlık Hizmeti; Sağlık Kuruluşu; Sağlık Personeli; Tıbbi Müdahale; Covid-19