Kat karşılığı inşaat sözleşmesi - Kılıç, Filiz (İstanbul Kültür Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı / Proje ve Yapım Yönetimi Bilim Dalı, 2013)
Bu çalışma, inşaat sektörünün en önemli inşa modellerinden biri olan Kat Karşılığı İnşaat modelinin uygulanabilmesinde, imza altına alınan Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmelerine taraf olan arsa sahibi ve yüklenicinin karşılaştığı en önemli sorunlardan biri olan süre aşımı konusunda, detaylı bir araştırma sonucu hazırlanmıştır. Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmelerinde karşılaşılması muhtemel süre aşımı probleminin, çözümlenebilmesi için yapılması gerekenler ve bu konudaki hukuki yaptırımlar ile bu yaptırımların sonuçları hakkında bilgilere yer verilmiştir. Hukuksal olarak sahip olunan seçimlik haklar alt başlıklar halinde tek tek ele alınarak açıklanmış ve Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmelerinde Süre aşımı konusuna örnek teşkil edecek bir anlaşmazlık ile ilgili mahkeme dosyasında bu seçimlik hakların uygulanabilirliği konusunda yorumlamalar yapılmıştır. Bu çalışma; Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmelerinde Süre aşımı konusunun İnşaat Mühendisliği temelinde hukuksal hak ve yaptırımlardan faydalanılarak hazırlanmıştır. Kat Karşılığı İnşaat Modelinde İnşa uygulamaları yapan veya yapmayı düşünen arsa sahiplerine karşılaşabilecekleri problemlerle ilgili yol gösterici ve aydınlatıcı bilgilere de yer verilen çalışma ile bir inşaat mühendisi gözünden süre aşımı probleminin sebepleri ve sonuçları gerek konu anlatımları üzerinden, gerekse de örnek olarak oluşturulan bir olay içeriğine göre tartışılmıştır. Son olarak belirtilen örnek olaya ilişkin bir sözleşme metni önerisi ile de çalışma desteklenmiştir.

This study is the rescelt of detailed research into the issue of construction delays in the contracts in return for independent write, which is widely in use in Turkey. The study covers the precautions taken to prevent delays and also the sanctions against breaches in these types of contract. Legal choices of the owners are explained under different conditions. This research study focuses on a case study, which is basically the reshelf of a construction delay in a contract return for independent unit. The case in analyzed from the viewpoint of right and enforcement. Discussion of findings aims to provide quid leis for land owners by means of the causes and delays in these types of contract. Finally, the study proposes a model contract from to be used in construction contracts in return for independent unit.
Constructi̇on contract i̇n return for flat
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering