Tevfik Fikret Şiirlerinin Söz Dizini - ALTUNAYVA, GÜLŞAH (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2022)
Şiiri ile öne çıkmasının yanı sıra, Servet-i Fünûn topluluğunun öncülüğünü de yapan Tevfik Fikret, çocukluğundan itibaren sanatçı duyarlılığına sahip, resim ve musiki ile ilgili olarak yetişmiş, yazdığı şiirlerinde de bu unsurları kullanmıştır. Aldığı Batılı eğitim ile oradaki yenilikleri de takip etmiş, bunları kendi üslubu ile Türk edebiyatına aktarabilmiştir. Şiirlerinde fikrî yönü de eksik bırakmayan şair, günümüzde dahi çok tartışılan eserlere imza atmıştır. Bu çalışmada Türk edebiyatının önemli şairlerinden Tevfik Fikret'in şiirlerinin tamamını bilgisayar ortamına aktarılmış, Microsoft Excel programı üzerinde dizin çalışması yapılmış ve AntConc programı ile sözcük sıklıklarına ulaşılmıştır. Bu düzenlemeler ve tasniflerin ardından Tevfik Fikret'in tüm şiirlerinin söz dizini ortaya konmuştur. Yapılan dizin çalışması ile Tevfik Fikret şiirlerinde en sık geçen Türkçe ve yabancı sözcükler ile Fikret'in şiirlerinde en çok kullandığı on kavrama ulaşılmış ve bunların üzerine Sonuç bölümünde yorumlamalar yapılmıştır. Şiirlerin tamamındaki Türkçe ve yabancı sözcüklerin oranı grafikle gösterilmiştir. Bu çalışmanın ortaya koyduğu söz dizininin Tevfik Fikret şiirleriyle ilgili yapılacak başka araştırmalara kaynaklık etmesi temenni edilmektedir.
Index of Tevfik Fikret's Poems
▪ Yüksek lisans tezi.