Yürüme esnasındaki gövde-baş açısı ölçümü için kablosuz çift ivmeölçerli giyilebilir sistem - AKALAN, NAZİF EKİN; GÜRKAN, GÜRAY; ÖNERGE, KÜBRA (IEEE, 2018)
Literatürde, yere bakarak yürümenin yürüme parametrelerini ve ayak basıncını değiştirebileceği ile ilgili bilindik bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada, yürüme esnasında gövde-baş açı değişimini ölçebilen bir sistem sunulmaktadır. Sistemin donanım kısmı, oksipital ve sırt bölgelerine yerleştirilen iki adet 3 eksenli sayısal ivmeölçer, mikroişlemci, Bluetooth modülü ve bataryadan oluşmaktadır. Mikroişlemcinin aldığı ivme verisi Bluetooth aracılığı ile alıcı bilgisayara gönderilmektedir. Verinin alınması, açı kestiriminin yapılması ve görselleştirilmesi, sistemin yazılım kısmını oluşturan ve Python dilinde geliştirilen kullanıcı arayüzü ile yapılmaktadır. Geliştirilen sistem hem iki serbestlik dereceli bir kol üzerinde hem de yürüme sırasında bir kullanıcı üzerinde test edilmiştir.

In the literature, there exists no study examining the effects of looking down gait on gait parameters and foot pressure. This study presents a system that is able to measure head-torso angle during walking. The hardware part of the system is composed of; two 3-axial digital accelerometers that are located in occipital and dorsal regions, a microprocessor, a Bluetooth module and a battery. The acceleration data that is acquired by the microprocessor via I2C protocol is sent to the client computer through Bluetooth module. The reception, angle estimation and visualization are realized by the graphical user interface which is the software part of the system and developed under Python language. Developed system is tested both on a 2 degree-of-freedom arm and during walk on a subject.
Wireless dual accelerometer wearable system for torso-head angle measurement during walking
Keywords: Bluetooth; Python; Accelerometers; Legged locomotion; Microprocessors; Wireless communication; Foot; accelerometers; angular measurement; Bluetooth; data acquisition; gait analysis; graphical user interfaces; microprocessor chips; microsensors; protocols; Python; wireless sensor networks; data acquisition; I2C protocol; graphical user interface; Python language; angle estimation; Bluetooth module; microprocessor; 3-axial digital accelerometers; walking; foot pressure; gait parameters; torso-head angle measurement; wireless dual accelerometer wearable system; Accelerometer; torso-head angle; wearable devices; ivmeölçer; baş-gövde açısı; giyilebilir cihazlar