Yetişkinlerde Bağlanma Stillerinin Otomatik Düşünce ve Bilişsel Esneklikle İlişkisi - BUCAK, BEYZA (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Bu araştırmada, yetişkin bireylerde bağlanma stillerinin otomatik düşünceler ve bilişsel esneklik ile olan ilişkisi incelenmiştir. Ayrıca, otomatik düşünce ve bilişsel esneklik düzeylerinin cinsiyet, yaş, eğitim durumu, çalışma durumu, medeni dururum, gelir düzeyi, kiminle yaşadığı, yetiştiği aile türü, kardeş sayısı, anne- baba sağ/ vefat durumu, anne-baba, kardeş ile yakınlı ilişki düzeyine göre değişkenlere göre anlamlı farklılık gösterip göstermediği araştırılmıştır. Araştırma kapsamında veriler, Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği, Otomatik Düşünceler Ölçeği ve Bilişsel Esneklik Envanteri aracılığıyla toplanmıştır. Çalışmanın örneklemini, kolayda örnekleme yöntemiyle ulaşılan ve çevrim içi anket formunu gönüllü olarak dolduran 323 yetişkin birey oluşturmaktadır. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda; güvenli bağlanma stili ile olumsuz otomatik düşünceler arasında negatif, bilişsel esneklik arasında ise pozitif yönlü anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Kaygılı-kararsız bağlanmanın otomatik düşüncelerle pozitif, bilişsel esneklikle ise negatif yönde ilişkili olduğu bulunmuştur. Ayrıca, kaçıngan bağlanma ile bilişsel esneklik arasında düşük düzeyde, negatif yönlü bir ilişki saptanmıştır. Elde edilen bulgular, güvenli bağlanmanın bireylerin olumlu bilişsel süreçlerini desteklediğini; kaygılı-kararsız bağlanmanın ise olumsuz düşünce örüntüleri ve düşük esneklik düzeyleri ile ilişkili olduğunu göstermektedir.
Keywords: Bağlanma Stilleri; Otomatik Düşünceler; Bilişsel Esneklik