Ayfer Tunç Romanlarında Aşk ve Aşkı Çevreleyen Duygular - BERKPINAR, CEREN CANPOLAT (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Bu çalışmada Ayfer Tunç'un romanlarındaki "aşk" duygusu ve çevresinde oluşan duygular incelenmiştir. İnceleme konusu olarak aşkın seçilmesinin sebebi, yüzyıllardan beri güçlü ve etkili bir tavrının olmasıdır. Öte yandan aşk, tek başına bir duygu değildir. Onun içinden doğan ya da onun etkisiyle gelişen pek çok duygu mevcuttur. Örneğin bir kişi âşık olduğunda çeşitli sebeplerle heyecan, mutluluk, neşe gibi pozitif duygular hissedebilirken başka sebeplerle öfke, hayal kırıklığı, acı gibi negatif duygular da hissedebilir. Dolayısıyla aşkın tek başına değil başka duygularla beraber ortaya çıktığını görürüz. Ayfer Tunç romanlarının büyük bölümü de aşk çevresinde geçer. Bu bağlamda Ayfer Tunç romanları tez çalışmamız için yeterli kaynağı oluşturmuştur. Bu bağlamda Ayfer Tunç'un; Aziz Bey Hadisesi, Kapak Kızı, Yeşil Peri Gecesi, Osman, Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi, Âşıklar Delidir ya da Yazı Tura, Dünya Ağrısı, Suzan Defter ve Kuru Kız adlı romanlarındaki aşk duygusu ve onun çevresinde gelişen duygular analiz edilmiştir. Çalışmamızın ilk bölümünde duygular tarihi başlığı altında duyguların ortaya çıkışı ve üzerine yapılan çalışmalara dair kısaca bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde aşk duygusunun özelliklerine değinilmiştir. Üçüncü bölümde Ayfer Tunç'un romanlarındaki aşk duygusuna eşlik eden en belirgin duyguların kısaca anlamları verilmiştir. Çalışmamızın dördüncü bölümünde Ayfer Tunç'un hayatı, edebî kişiliği ve eserleriyle ilgili bilgiler verilmiş, ardından bütün romanları kısaca özetlenmiştir. Altıncı bölümde Tunç'un yukarıda adı geçen romanlarındaki aşk duygusu ve onun çevresinde gelişen duygularla ilişkileri irdelenmiştir.
Keywords: Aşk; Ayfer Tunç; Duygular Tarihi; Roman