Öğretmenlerin Bireysel Yenilikçilik Düzeyleri İle Öğrenen Okul Algıları Arasındaki İlişki - UÇAR, İREM (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
Bu araştırmada öğretmenlerin bireysel yenilikçilik düzeyleri ile öğrenen okul algıları arasındaki ilişki incelenmiştir. Ayrıca öğretmenlerin bireysel yenilikçilik düzeyleri ve öğrenen okul algılarının yaş, görev yapılan okul kademesi, görev yapılan kurumdaki öğretmen sayısı, mesleki kıdem, okul kıdemi ve öğrenim düzeyi değişkenleri açısından farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmıştır. Bu araştırma nicel bir araştırma olup tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini 2021-2022 eğitim öğretim yılında Hatay ili Antakya ilçesinde resmi anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapmakta olan 378 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri "Kişisel Bilgi Formu", "Bireysel Yenilikçilik Ölçeği" ve "Okullarda Öğrenen Örgüt Ölçeği" uygulanarak toplanmıştır. Bu ölçek ve formlar öğretmenlerle yüz yüze görüşmelerle toplanmıştır. Spss programı ile veriler analiz edilmiş ve T-Testi, Anova, Welch Anova, Kruskal- Wallis, Korelasyon ve Regresyon testleri uygulanarak bulgular elde edilmiştir. Araştırma sonucunda öğretmenlerin bireysel yenilikçilik düzeylerinin yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin bireysel yenilikçilik düzeylerinin yaş, okul kademesi, mesleki kıdem, okul kıdemi, öğrenim düzeyi açısından farklılaşmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin öğrenen okul algılarının yüksek düzeyde olduğu ve yaş, görev yapılan kurumdaki öğretmen sayısı, mesleki kıdem, okul kıdemi ve eğitim durumu değişkenlerine göre farklılaşmadığı sonucu ortaya çıkmıştır. Öğretmenlerin öğrenen okul algılarının görev yapılan okul kademesine göre farklılaştığı bu farklılığın anaokulları ile diğer okul kademeleri arasında olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Anaokullarında görev yapan öğretmenlerin öğrenen okul algılarının diğer kademelerde görev yapan öğretmenlere göre daha yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin bireysel yenilikçilik düzeyleri ile öğrenen okul algıları arasındaki ilişki incelendiğinde arada %2 düzeyinde pozitif bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Fakat öğretmenlerin bireysel yenilikçilik düzeylerinin öğrenen okul algılarının bir yordayıcısı olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
The Relationship Between Teachers' Individual Innovation Levels and Learners' Perceptions of the School
Yüksek lisans tezi.
Keywords: Öğretmen; Yenilikçilik; Bireysel Yenilikçilik; Öğrenen Okul